Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Одобриха и отхвърлиха предложения за почетни граждани на Варна, вижте ги!
Автор: Екип Varna24.bg 14:38 / 25.07.2017Коментари (0)1821
©
Шест предложения за удостояване със званието "Почетен гражданин на Варна" бяха одобрени на съвместно заседание на комисиите "Наука и образование" и "Култура и духовно развитие" към Общинския съвет. Голямото признание получават бившият ректор на Техническия университет във Варна проф. д.т.н. инж. Асен Недев, филантропът д-р Милен Врабевски, спортистката Елица Янкова, певецът Филип Киркоров, археологът проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов и проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на ВСУ "Черноризец Храбър".

Пет предложения за почетни граждани на Варна бяха отхвърлени. Диригентът проф. Милко Коларов, режисьорът Атанас Атанасов, IT специалистът инж. Драгомир Славов и бившият кмет на район "Приморски" Пламен Градинаров не получиха необходимия брой гласове. Номинацията на Йосефат Шишков, свещеник, богослов, църковен възпитател, разстрелян през 1952 г., също не беше одобрена.

С почетен знак "За заслуги към Варна" - златен, ще бъдат удостоени Народно читалище "Просвета - 1927" в "Аспарухово", директорът на СУ "Климент Охридски" Петко Петков, доайенът на "малкия тенис" Антон Радушев, както и дългогодишният изпълнителен директор и оперативен ръководител на Сдружението от спортни клубове "Черно море" Бончо Бончев.

Почетен знак "За заслуги към Варна" - сребърен, ще получат Христина Стоева - писател, поет и преводач, и Иван Иванов - зам.председател на ОСК "ЖСК-Спартак", решиха още съветниците.

Номинациите ще бъдат гласувани на заседание на Общинския съвет. По традиция званията и знаците се връчват на празника на Варна - 15 август.

"Почетен гражданин на Варна" е най-високото признание на обществеността на града. Званието се присъжда на български и чуждестранни граждани за техния изключителен принос и заслуги за развитието на общината.

Кратки биографии на личностите, предложени за удостояване със званието "Почетен гражданин".

Д-р Милен Врабевски - филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант. Той е основател и председател на Фондация "Българска памет", която работи за националното самочувствие на младите българи и за европейската интеграция на българската диаспора по света. Във Варна, откъдето е родом, д-р Врабевски организира серия обучителни курсове с българчета от Украйна, Молдова и Сърбия, през които са преминали 5000 младежи и девойки. Негова е и благотворителната фондация "Искам бебе" - основен партньор на варненския общински фонд "Инвитро".

Филип Киркоров - певец, композитор, актьор и продуцент. Безспорен е приносът му за популяризиране на Варна и България по света. През 2000 г. е обявен за посланик на добра воля на ООН. През 2008 г. е удостоен със званието "Народен артист на Руската федерация", като никога не е пропускал да подчертае, че корените му са от Варна. Киркорове е осемкратен носител на "Овация", петкратен носител на "World Muzic Awards", като най-популярен изпълнител на Русия, многократен носител и на "Золотой граммофон", както и на много други награди. Той е най-продаваният руски изпълнител за всички времена.

Проф. д.т.н. Асен Недев - преподавател, автор на учебници, ректор на Техническия университет - Варна в периода 1991 - 1999 г. Проф. Недев е автор на 15 учебника и 2 книги. Бил е ръководител на 22 докторанти и над 50 дипломанти, ръководител на повече от 30 научни изследвания и на 34 международни проекта с над 200 студенти и преподаватели. Член на Висшата атестационна комисия, на Международната академия по информатизация към ООН, на много национални и научни съвети.

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова - президент на ВСУ "Черноризец Храбър". Учредител е на Асоциацията на българските частни висши училища и активен член на български и международни професионални организации и сдружения. Носител на редица почетни национални и международни отличия, сред които почетен знак на президента на България, награда "Варна", доктор хонорис кауза на университета Алмамер в Полша и др. Тя е първият ректор на български университет, приет за пълноправен член на Клуба на ректорите на Европа.

Елица Янкова - състезател по борба свободен стил в категория до 48 кг. Спортните успехи на варненката са многобройни. През 2013 г. печели световната титла в София и сребърно отличие от Европейското първенство в Скопие. Следващата година е бронзова медалистка на Европейското първенство в Катовице, а през 2015 г. заема второ място на Европейските игри в Баку. Кулминацията в досегашната й спортна кариера е бронзовият медал от Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов - университетски преподавател, археолог медиевист и епиграф. Като изследовател на Средновековието проф. Попконстантинов има значим принос за Варна с проучванията си на два от най-големите средновековни манастири - край с. Равда, Провадийско, и във варненската местност Караач теке (Пчелина) - обект, по-популярен като Княжеския манастир. Своите находки проф. Попконстантинов представя на международни изложби и форуми, като по този начин популяризира културно-историческото наследство на Варна. Носител е на множество награди.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: