Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна потвърдиха ареста на две жени, издирвани от Белгия за тежки престъпления
Автор: Екип Varna24.bg 15:03 / 01.08.2017Коментари (0)1334
© Varna24.bg
В две отделни заседания днес Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Стефка Йорданова и на Светла Захариева от Тутракан, задържани под стража на 21 юли тази година с определения на Окръжен съд - Силистра по искане на белгийските съдебни власти.

Пресслужбата на Апелативен съд - Варна припомня, че двете жени са издирвани с европейски заповеди за арест (ЕЗА), издадени от съдия следовател от съд в Брюксел, Кралство Белгия, за участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия.

Компетентните белгийски власти настояват за ареста и екстрадицията на двете българки, като в ЕЗА са посочени три престъпления, квалифицирани по седем правни норми от Белгийския наказателен закон. Описаните в ЕЗА факти, свързани с престъплението са извличане на големи печалби от проституцията на млади жени в квартала на витрините в Брюксел. Посочва се, че сънародничките ни заставяли всяка една от тях да им предоставя не само фиксираната сума от 50 евро за 1 работна смяна, но и комисионни за всеки курс. Белгийските власти са записали в ЕЗА, че тези пари не се декларирани в кралството, а се инвестирали в България. Със заплахи нашенките принуждавали жените да поемат повече работа. При тази схема събирали от 120 до 160 евро на ден. След сигнали, подадени от потърпевшите, тамошните власти следили продължително време действията на българките. Те пренасяли парите у нас най-често в брой. Днес съдът не коментира фактите, посочени в ЕЗА. Това ще стори утре, 2 август 2017 година Окръжният съд в Силистра, когато ще разгледа по същество искането на властите в Белгия за екстрадирането на Стефка Йорданова и на Светла Захариева. Въпреки, че Йорданова изрази желание да бъде екстрадирана незабавно в Брюксел, това волеизявление остана без коментар от втората съдебна инстанция. Този съд днес решава единствено въпросите, свързани със задържането й под стража.

На възраженията на защитата на двете българки, която оспори законосъобразността на ЕЗА, Апелативният съд във Варна посочи, че документът е получен по реда, предвиден в рамките на международното сътрудничество по наказателни дела и е съобразен с изискванията на ЗЕЕЗА. Съдът разясни на задържаните жени, че мярката за неотклонение по този закон се взима, за да бъде обезпечено присъствието им на разглеждане на ЕЗА по същество, което ще стане утре в съдебно заседание пред ОС - Силистра. Утре първата съдебна инстанция ще вземе решение дали да предаде българките на съдебните власти в Белгия или ще намери основание да откаже екстрадицията им.

Варненският апелативен съд намира, че съдът в Силистра правилно е определил първоначалната мярка за неотклонение "задържане под стража" на всяка една от двете жени. Съдът взема предвид както наличието на всички атрибути в ЕЗА, които законът изисква, така и високия размер на наказанието от 15 - 20 години затвор, което се предвижда в Белгия за престъпленията, по които се разследват сънародничките ни. Както Йорданова, така и Захариева често пътували към Брюксел, а този факт се отчита от съда като реална опасност да се укрият от наказателно преследване.

Апелативният съд във Варна остави без уважение въззивните жалби срещу първоначалния арест на Стефка Йорданова и на Светла Захариева, разследвани в Белгия за участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия, и потвърди мерките им за неотклонение "задържане под стража".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: