Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Законопроект предвижда отмяна на запрещението на лица с интелектуални затруднения
Автор: Екип Varna24.bg 12:10 / 24.08.2017Коментари (0)1491
©
Да се променят нагласите към хората с интелектуални затруднения и да им се даде правото да вземат подкрепени решения, като за целта отпадне институтът на поставянето под запрещение. Това е философията на проектозакона за физическите лица, който бе представен в Девня от ръководителките на Сдружение "Семеен център - Мария".

Неправителствената организация е основен "двигател" на инициативата за синхронизиране на родното законодателство с Конвенцията на ООН за правата на хората с интелектуални увреждания. 

На дискусията, чийто домакин бе Дневният център за хора с увреждания (ДЦХУ), присъстваха заместник-кметът на Девня Донка Йорданова и служители на общинската администрация, представители на социални институции, потребители на услуги в ДЦХУ и др. 

Семейният кодекс от 1949 година поставя под запрещение умствено изостаналите, третирайки ги като умопомрачени и душевно болни, и безусловно ги лишава от всякакви граждански права. През 2012 година България ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с интелектуални увреждания, с която е съобразен миналият на първо четене проектозакон. Той предвижда т. нар. "подкрепящи мрежи", които ще се състоят от близки на затрудненото лице, посочени от него, и ще се ръководят и координират от фасилитатор. Тези доброволни структури ще помагат на навършилите пълнолетие с интелектуални недъзи да правят различни избори, включително и такива с правни последици. 
 
Никой обаче не дава гаранции, че бъдещият закон няма да се "побългари" и да отключи "Кутията на Пандора", особено след като лицата с интелектуални затруднения един ден останат без родителско рамо. В крайна сметка всички спорове ще се решават в съда, отговори председателят на Сдружението Галя Койчева, но въпросът е кой ще отнесе казуса до Темида - умствено изостаналото лице или загрижените за него доброволци от "подкрепящата мрежа" начело с фасилитатора, за който се оказа, че по закон ще действа безконтролно. 
 
Според заместник-председателя на неправителствената организация Мария Чанкова законопроектът предполага промяна на ценностно ниво, като даде за пример Западна Европа и Канада, но не разясни как точно "еволюцията" на човешките отношения ще случи в България. Стана ясно, че бъдещият закон може да ограничава някои права на лицата - в зависимост от степента на техните интелектуални дефицити, тоест ще е налице частично запрещение, което ще се атестира на всеки 3 години. Така или иначе въпросителните около законопроекта не са никак пренебрежими, а Галя Койчева призна, че той не среща особено одобрение сред представителите на юридическата общност, участвали в обсъждането му. 
 
В рамките на събитието в ДЦХУ - Девня бе подредена изложба "Възможности" на потребители на Дневен център "Слънчевата къща" - град Варна, който е под шапката на Сдружение "Семеен център - Мария". Експозицията представя бижута, картини и произведения на приложното изкуство, изработени от хора със специални потребности.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: