Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Художествен форум "Изкуството като противодействие" се организира във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:19 / 24.08.2017Коментари (0)1190
©
Художествен форум "Изкуството като противодействие" се инициира и организира за първи път като специфична страна от музейната дейност на ГХГ-Варна , имаща за цел стимулирането на творческия процес в българското изкуство. Форумът допринася за обогатяването на музейния фонд и експозиция от творби, които дават възможност за култивиране на вкус към съвременно изкуство.

"Изкуството като противодействие" - е инспирирано от тезата на големия европейски изкуствовед и културолог Валтер Бенямин. Той разглежда изкуството като активно противодействие срещу склонността на всяка културна система към изграждане на консервативни, възпиращи отношения и естетически норми. В съвременен контекст ние възприемаме високото, професионално изкуство като културно противодействие срещу все по- агресивно налагащата се профанизация в разбиранията и вкусовете на днешното общество; срещу все по-ярко проявяващата се духовна деградация на човека. 
 
Целта на форума в ГХГ- Варна е да кани доказани с творческото си равнище художници, които да представят изложба с избрани от тях и от кураторите на форума творби. Стремежът на галерията е да покаже високите стойностни равнища на художествено мислене и визуално изразяване в българското изкуство днес, както и различните стилови посоки и пластични начини за изграждане на съвременната образност. Всеки от участващите във форума артисти ще дари по една творба на ГХГ- Варна, която ще стане част от експозицията на най-новото българско изкуство.

По време на форума ще бъдат осъществени професионални и творчески срещи с участниците в него. След откриване на изложбата ще се състои дискусия пред компетентна публика по проблемите на изкуството в контекста на съвременната обществена и културна ситуация.

Участници в първото издание на форума през 2017г са:
проф. Станислав Памукчиев, проф. Петър Цанев, проф. Валери Чакалов, проф. Венелин Шурелов, Надежда Олег Ляхова, Нина Русева
Тези автори са едни от най-стойностните личности в съвременното българско изкуство и обхващат няколко поколения. Визуалното им изразяване е било винаги много впечатляващо и е съдържало сериозни и задълбочени интелектуални и духовни смисли в много разнообразна и богата образна интерпретация. Без съмнение изкуството им ще стане ценна естетическа придобивка за колекцията на ГХГ. 

Откриване на изложбата: 29.08.2017г. /вторник/ от 18:00 часа.

Дискусия с участниците: 30.08.2017г. /сряда/ от 17:00 часа.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: