Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна и идеята "Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи“
Автор: Екип Varna24.bg 11:57 / 25.08.2017Коментари (0)1629
©
На 28-ми август 1993 година в гр. Варна, по повод 50 години от кончината на цар Борис ІІІ Обединителя, за първи път Ваклуш Толев прокламира идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи. 

В своето слово тогава той казва: "Нека царе и патриарси, мислители и воини, майки жетварки (както един Ботев ги възпява в тревожни робски дни), майки раждащи герои, които пращаха в Анадола - всички да бъдат споменати и един такъв ден да бъде "Ден на безсмъртните българи". Да, това беше 28 август. Не сте виждали едно море от сълзи и едно море наистина така развълнувано... И ония български синове, облечени в своите национални дрехи, от четирите краища на България - да дойде един добруджанец със своето златно жито и да носи една шепа пръст от Добруджа, за да се сложи в гроба на царя; да дойде охридчанинът и той да донесе своята земя; да дойде беломорецът; да дойде тракиецът и всичкото това - събрано в една гробна тайна. Ето това бяха дни на историческа скръб и свято признание. И той ги заслужаваше." 
 
Четири години по-късно - на 28 август 1997 г. , отново в град Варна, за първи път е конкретизирана идеята, като са посочени поименно 13-те личности, които да бъдат чествани. 
 
С годините инициативата придобива национален характер, а тази година, на 6 септември 2017 г. от 13 ч., във ФКЦ Варна, фондация "Безсмъртни българи", създадена да набира средства за изграждането на Дом-светилището на 13-те поименни безсмъртни българи и да работи за утвърждаването на 28 август като Ден на 13-те безсмъртни българи, в рамките на инициативата "Варна -европейска младежка столица" ще запознае варненската общественост с идеята на Ваклуш Толев, като открие пътуващата изложба "13 безсмъртни българи" и представи актуализираното и допълнено към днешна дата издание на Албума "Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи" .
Като част от национално честване на Деня на 13-те поименни безсмъртни българи на 28-ми август 2017 г. в гр .Варна от .... ще бъдат поднесени цветя на балерефа на цар Борис ІІІ Обединител, находящ се в градинката зад съдебната палата срещу паметника на Цар Калоян и участниците в това поклонение ще отпътуват до град Велики Преслав, за да посетят мястото, определено там за изграждане на Дом-светилището.

Но защо именно Денят на Съединението, бе избран, за да бъде представена идеята в рамките на инициативата "Варна - европейска младежка столица"?
Защото Варна е изключително свързана не само с кхан Аспарух, определен в листата на 13-те безсмърници като Основател (защото в град Варна е бил изграден т.нар. Старобългарски землен (Аспарух вал), а и с един друг безсмъртен българин: Княз Александър І Батенберг - наречен от Ваклуш Толев Съединител.
Именно от град Варна, в двореца Сандрово (по-късно Евксиноград ),където актът на Съединението сварва младия княз, е изпратена паметната телеграма, която започва така: "Моето мнение е, че не мога да не приема Съединението!..." Така Александър І Батенберг узаконява съединението между Княжество България и Източна Румелия и "жертва трон и династия", както многократно в години в различни слова и интервюта е подчертавал Ваклуш Толев. 

И може би неслучайно честта да положи основния камък на един от най-популярните символи на град Варна - а именно катедрален храм-паметник "Св. Успение Богородично", е имал лично княз Александър І Батенбег - на 22 август 1880 г. след тържествен молебен, с благословията на митрополит Симеон и в присъствието на много българи и арменци.
Има спорове и всякакви хипотези за произхода на съвременното име на град Варна, което той получава щом става част от пределите на Първото българско царство, но най-често застъпваната е, че името означава "крепост, защитено място, град". В своето слово през далечната 1993 година Ваклуш Толев казва: "Историята не се пише от факти - историята се прави от провиденция, а после са фактите. За съжаление историята ни дори не се писа от факти, а от идеологии. Това е трагедия и вие сте поколение, което беше лишено от идеята за исторически истини. Но както виждате, Слънцето може да бъде затулено от облак, но никога не може да бъде лишено от светлина." И ако някога Варна е била крепост, защитен вал срещу нашественика, то прокламирането на тази идея на българското самосъзнание в нашия град, го прави един друг вид крепост, един друг вид защитен вал - вал отстояващ историческите истини и българското достойнство. Както Ваклуш Толев казва: "Дом-светилището трябва да бъде българският социален учебник на приложна отговорност и национална доблест! В този Дом могат да се срещнат гладният за хляб и бедният за идеи. Защото идеята за бъдещето не е само социална - тя е творческа, за да прави историзъм, както всеки от тези 13 осъществи националното си предназначение!"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: