Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Приключи XXV юбилеен Международен филмов фестивал "Любовта е лудост"
Автор: Екип Varna24.bg 16:47 / 04.09.2017Коментари (0)2178
©
Приключи XXV юбилеен Международен филмов фестивал "Любовта е лудост". Зрителите избираха между 102 заглавия, 12 филма, от които взеха участие в международния конкурс и 10 в новосъздадения младежки модул.

Международното жури се оглавяваше от Иглика Трифонова - председател, членове Игор Кобилянски (Молдова) - режисьор, Йеспер Андерсен (Дания) - киновед, експерт в Датския филмов институт, проф. д-р Кирил Разлогов (Русия) - киновед, програмен директор на Международния филмов фестивал в Москва, Чаба Фазекаш (Унгария) - режисьор.

За първи път в кинопрограмата бяха включени филми от Исландия - на Асгримур Сверисон, награда на гилдия "Критика" към Съюза на българските филмови дейци за филма "Рейкявик" и от Естония, "Биполярно момче" на режисьорката Ану Аун. Гости на филмовия фестивал бяха и унгарският режисьор Роланд Враник, спечелил "Златна Афродита" с "Гражданинът", датската режисьорка Софи Стоугаард и актрисата Катрин Бьорк - "Любов и други катастрофи", получил наградата на публиката и закупен от български разпространител, украинският режисьор Тарас Ткаченко с "Гнездо на гургулица", награда за най-добра актриса на Римма Зюбина, Чийдем Сезгин от Турция, чийто филм "Сватбен танц" бе удостоен с награда за най-добра мъжка роля за Инанч Конюкчу и наградата "Горчивата чаша" на студентско жури от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Климент Охридски", иранският режисьор и сценарист Мортеза Атажамзам на филма "Меланхолия", спечелил наградата на Съюза на българските филмови дейци. В конкурса участваха и индонезийският "Самота", със специалната награда на журито, полски, американски, руски и френски филм.

Младежкото жури беше сформирано от пет души на възраст до 35 г., които участваха в проекта "Фестивална КиноАкадемия", образователна платформа за кино на Фестивален и конгресен център в рамките на "Варна-Европейска младежка столица".

Ментори в проекта бяха Йоана Павлова - България/Франция, Майкъл Патисън - Великобритания, Монти Маджийд - Индия и Томазо Точи - Италия. Четиримата доказани кинокритици са участници в младежките програми на едни от най-значимите световни филмови фестивали - Ротердам, Сараево, Венеция, Берлин и др.

Дебютиращото младежко жури присъди голямата си награда на френския "Ноктурама" (2016) реж. Бертран Бонело и връчи специално отличие на "Виктория" - Германия, (2015), реж. Себастиан Шипер.

Наградата на младежкото жури към МФФ "Любовта е лудост и дава криле" е бронзова статуетка, изработена от младия Иван Карачомаков от Сопот. В неговата леярна са изработени делфините пред хотел "Черно море", драконите на басейн "Приморски", а сега вече и крилете на младите кинотворци на фестивала.

Съпътстващата програма на 25-ото юбилейно издание на кинофестивала традиционно включваше панорамата "Филмите, с които се гордеем" - от златния фонд на българското кино, с вход свободен в зала "Пленарна" на Община Варна. Ежедневните творчески срещи в залата срещнаха зрителите с Татяна Лолова, Мария Статулова, Иван Ничев, проф. Людмил Стайков, Гинка Станчева, Мартина Вачкова, Иглика Трифонова и Емилия Радева, която получи специалната награда на кинофестивала за големия й принос в българското кино и във връзка с нейната 85-годишнина. За първи път беше показана българо-чехословашката продукция "Легенда за любовта" от 1957 година, в която Емилия Радева си партнира с Апостол Карамитев. Филмът не е прожектиран в България до момента.

За първи път на кинофестивала "Любовта е лудост" бе представена културата на Индонезия - с фотоизложбата "Прекрасна Индонезия" на Велин Пасков и Мария Паскова, кинопанорамата ФОКУС ИНДОНЕЗИЯ, а индонезийската делегация представи малка демонстрация на музика с традиционни инструменти и украшения на церемонията на червения килим. Индонезийската делегация бе водена от Н.Пр. Сри Астари Рашид, посланик на Република Индонезия в България, Красимир Симов, почетен консул на Република Индонезия в град Варна, участваха представители от Центъра за филмово развитие към Министерство на образованието и културата на Република Индонезия, както и актрисата Карина Салим.

Панорамата "Дни на руското кино във Варна" се състоя в зала "Европа", с представяне на авторите на някои от филмите - актьорите Валерий Гришко, Дмитрий Грошев, Елена Панова, продуцентите Уляна Савелиева, Дмитрий Давиденко, Юлия Брагина.

Кинофестивалът беше официално открит с "Анна Каренина. Съдбата на Вронски, най-новия филм на Карен Шахназаров - специален гост на "Любовта е лудост", сценарист, режисьор, директор на "МОСФИЛМ".

В рамките на кинофестивала на входа на Морската градина се излъчи реставрираният 100-годишен филм "Любовта е лудост", чието заглавие носи и фестивалът във Варна. В съпътстващите прояви към филмовия форум в книжарница "Сиела-ФКЦ" бяха представени книгите "Истории с усмивки" за Никола Анастасов, автор Ирина Канушева и "Ние, артистите" - хроника на един живот с най-големите имена от киното и театъра в България, разказана от Емилия Радева. Проведе се кръгла маса на тема "КИНОТО НА МЛАДИТЕ", Red Вull Рarty с боди арт пърформанс с Mishel Mybell.

Руска камерна филхармония, Санкт Петербург гостува на сцената на зала 1 на Фестивален и конгресен център по повод 25-годишнината на "Любовта е лудост". На сцената под палката на диригента на оркестъра Юрий Гилбо публиката аплодира Майкъл Гершуин - цигулка, концертмайстор на квартета "Гершуин" със световна концертна практика и популярност, Роман Купершмид - кларинет. Овациите обра и Рене Гизен - човекът-хармоника, изпълнил харизматичната тема за хармоника на Енио Мориконе от филма "Имало едно време на запад".

Голямата награда в четвъртия конкурс за младежки плакат на МФФ "Любовта е лудост" се присъди на Илиан Иванов от ПГГСД "Николай Хайтов". Наградите на гости и на журналисти отиват при Албена Мартинова - Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и Ана-Мария Иванова от НУИ "Добри Христов".

По традиция, за седма поредна година, един от зрителите, закупил билет за филм от фестивалната програма на МФФ "Любовта е лудост" получава "НАГРАДАТА НА ПАМПОРОВО-МЕЧИ ЧАЛ". Г-жа Кичка Кателиева от Варна спечели уикенд за двама през предстоящия зимен сезон в 5-звездния хотел "Орловец".

В рамките на тазгодишния кинофестивал бяха открити и две изложби живопис - на Добромир Манев-МАНУ и на Емил Димов, "Любовта е лудост".




Още по темата: общо новини по темата: 6
25.08.2017 »
25.08.2017 »
11.07.2017 »
22.06.2017 »
13.06.2017 »
12.06.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: