Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работещи по морето пропищяха от шефовете си
Автор: Екип Varna24.bg 14:56 / 13.09.2017Коментари (1)1358
© Varna24.bg
Сериозен ръст на всички основни нарушения по трудови правоотношения - работа без сключен писмен трудов договор, разпределение на работното време, заплащането на труда, е отчетен по време на инспекционната кампания на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" в морските курорти през активния летен сезон на 2017 г.

В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки в 2092 предприятия с 34 800 заети в тях. Спрямо 2016 г. проверките в курортите са се увеличили с малко над 23%. В същото време ръстът при нарушенията, свързани със заплащането на труда и с разпределението на работното време, е с около 40%, а случаите на работа без сключен писмен трудов договор са повече с почти 60%. По време на кампанията през 2017 г. нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са 900, по заплащането на труда - 360., а случаите на работа без трудов договор са 247.  

Сериозният ръст на нарушенията, свързани с трудовите правоотношения, е в резултат и на
активната работа на създадените координационни центрове в Бургас и Варна, които подобриха комуникацията с останалите контролни органи. Големият брой нарушения, свързани с работното време, може да се обясни с липсата на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден. 

За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават.

Продължава затвърдилата се тенденция през последните години, след прекратяване на трудовото правоотношение, да се подават сигнали за неизплатена част от възнаграждението, която обикновено е договорена устно. ИА ГИТ напомня, че и пред контролните органи на Агенцията, и пред съда работниците и служителите могат да претендират за неизплатени възнаграждения само до размера, договорен писмено в трудовите им договори. Когато сумата не е договорена писмено, Инспекцията по труда не може да защити правата на работещите. 

Подават се и сигнали за полагане на труд без сключен писмен трудов договор, когато лицето вече е напуснало работното място и нарушението не може да бъде установено от Инспекцията по труда. По време на кампанията са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения, свързани с трудовите правоотношения, и още 150 акта за нарушения на разпоредбите, регламентиращи осигуряването на безопасност и здраве при работа. Санкциите по Кодекса на труда варират между 1500 лв. и 15 000 лв., като могат да достигнат и до 20 000 лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя. 

След края на активния туристически сезон допълнителният ресурс, насочен към морските курорти, ще бъдат пренасочен към строителството. Дирекциите "Инспекция по труда" в области с голям обем строително-монтажни работи ще бъдат подсилени с командировани екипи от области с по-малко строителни обекти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 13.09.2017 г.
+3
 
 
Другото лято пак ще ревете,че нямало кадри. Кадри има,но не искат да работят при вас. И руснаците,и албанците,няма да ви се вържат повече.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: