Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Държавен куклен театър Варна с Голямата награда “Златният делфин" 2017
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 07.10.2017Коментари (1)2193
©
В тържествена атмосфера вчера вечерта в залата на Държавен куклен театър Варна бяха обявени наградите на ХХVІІ Международен куклен фестивал "Златният делфин", който се организира от Държавен куклен театър Варна и СНЦ "Златният делфин". Международното събитие, което е първият у нас фестивал на кукленото театрално изкуство, се провежда под егидата на Министерството на културата, Община Варна, Българския център на УНИМА, Съюза на артистите в България. Тази година "Златният делфин" преминава под знака на инициативата "Варна - Европейска младежка столица 2017".

Журито на 17-то издание на фестивала беше с председател театроведът Красимира Филипова и членове режисьорът Георги Михалков,сценографът Огняна Серафимова, проф. Шу Минг - директор на Азиатската асоциация за куклено изкуство и Андреа Джакомети - композитор, президент на Културна асоциация "Умбри-А Кончерто" от Италия.
Голямата награда "Златният делфин" беше присъдена на Държавен куклен театър - Варна за визуалния спектакъл по мотиви от древната митология "Орфей". Режисьор е Боян Иванов, сценографията и костюмите са на Свила Величкова, хореографията на Татяна Соколова, музиката на Христо Намлиев, а видеомапингът на Тодор Тодоров.

Отличието развълнува силно цялата трупа на театъра домакин на фестивала. Директорът на ДКТ Варна Вера Стойкова изрази емоциите на своите колеги непосредствено след връчването на статуетката: "Всички сме много щастливи, защото спектакли като "Орфей" са един голям експеримент. А в днешно време не е лесно да се рискува с експерименти. Но в случая, както става и в легендата за Орфей, силата на изкуството победи. Наградата е още по-специална за нас, защото е спечелена сред голяма конкуренция. Безкрайни благодарности към целия екип, който стои зад спектакъла, и към журито, което ни оказа тази висока чест."

При спектаклите за деца наградата за режисура беше присъдена на Катя Петрова за спектакъла "Хуан Дариен - Момчето-тигър" на Столичен куклен театър. Този спектакъл донесе още призове на своите създатели - наградата за сценография - на Майя Петрова и наградата за оригинална музика на Христо Йоцов. Наградата за женска роля заслужи любимката на варненските деца - актрисата Вера Стойкова за ролята на Мечо Пух в спектакъла "Мечо Пух" на Държавен куклен театър Варна с режисьор Бисерка Колевска. Наградата за мъжка роля отиде при Цветелин Павлов за ролята на Хуан Дариен в спектакъла "Хуан Дариен - Момчето-тигър" на Столичен куклен театър.

При спектаклите за възрастни награда за режисура получи Веселка Кунчева за спектакъла "Дама Пика" по А. С. Пушкин на Държавен куклен театър Пловдив. Награда за сценография взе Мариета Голомехова за спектаклите "Страх" на Държавен куклен театър Стара Загора и "Дама Пика" на Държавен куклен театър Пловдив. С приза за оригинална музика беше отличен Христо Намлиев за спектаклите "Орфей" на Държавен куклен театър Варна и "Дама Пика" на Държавен куклен театър Пловдив. Три награди бяха присъдени за мъжка роля - на Камен Асенов за ролите му в спектакъла "Авеню Q" на Столичен куклен театър, на Любомир Желев за иновативния театрален език в ролята на Грегор в спектакъла "Семейство Замза" на Театрална работилница "Сфумато" и на актьорския екип на спектакъла "1000 дузини"- Елиас Ержабек, Степан Лустикр, Милан Ведрал и Якуб Максимов от театър "Плата Къмпани" Прага, Чехия.

Награда за дебют , учредена от Съюза на артистите в България, получи Миляна Ношкова за ролята на Евридика в спектакъла "Орфей" на Държавен куклен театър Варна. Наградата за майсторско техническо осъществяване също отиде в Държавен куклен театър Варна - тя е за техническия екип на спектакъла "Орфей".

Днес "Златният делфин" 2017 продължава с уъркшоп програми.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.10.2017 г.
0
 
 
В първия абзац - 27 издание, 3 реда по-надолу 17 издание? Последно?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: