Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Театър "Българан" се включва в Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 11.10.2017Коментари (0)1996
©
От 12 до 15 октомври във Варна се провежда 17-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, организиран от Българския Червен кръст и Медицински университет - Варна, под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Шест са дестинациите, където зрителите ще могат да се насладят на богатата филмова програма, включваща 209 заглавия в международния конкурс и панорамите. В Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия", Пленарна зала на Община Варна, Медицински университет - Варна, Социална чайна и "Златна Варна" (Брюхаус "Черната овца") входът за прожекциите е свободен.

За първи път през тази година към залите, представящи фестивалните филми, се присъединява и Театър "Българан". Три са заглавията, които ще бъдат показани там - и трите сред най-стойностните европейски игрални филми от последно време.

На 13 октомври от 19 ч. варненци ще могат да видят там последния шедьовър в кариерата на големия полски режисьор Анджей Вайда по повод 1 година от смъртта му през октомври миналата година. Филмът му "Остатъчни образи" е полското предложение за "Оскар" 2017 и е посветен на живота на големия художник-авангардист Владислав Стшемински, който през 40-те години на ХХ век се противопоставя на сталинската доктрина за изкуството и плаща твърде висока цена за това.

Самият Сталин пък е главният герой в режисьорския филм на популярната френска актриса Фани Ардан "Диванът на Сталин", който ще бъде показан на 14 октомври от 17 ч. В образа на диктатора се превъплъщава самият Жерар Депардийо, партнира му също толкова известната Еманюел Сение - в ролята на неговата любовница Лидия, а историята е отново за взаимоотношенията между Вожда и един млад художник. Самата Лидия го е избрала да направи паметник на вечността, посветен на генералисимуса, но той подозира, че причините за този избор може и да са лични и в играта се намесва КГБ.

Последното заглавие в селекцията за "Българан" е "Фортуната" - премиера за България, на режисьора Серджо Кастелито по едноименния роман на Маргарет Мацантини. Това е историята на разведена млада жена с 8-годишна дъщеря, която работи като фризьорка по домовете на клиентите си и се справя с ежедневието трудно, но е твърдо решена да отвори собствен фризьорски салон и да вземе съдбата си в собствените си ръце. Премислила е всеки ход, предвидила е всичко, освен че ще се влюби и последиците от това ще са ... непредвидими. За ролята си във "Фортуната" Жасмин Тринка беше отличена с наградата за най-добра актриса в секцията "Особен поглед" на последния фестивал в Кан. Прожекцията на филма в Театър "Българан" е на 14 октомври от 19 ч.

Трите прожекции в Театър "Българан" са единствените с платен вход в рамките на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми. Цената на билетите е 7 лв., с намаление за учащи и пенсионери 5 лв.

Но варненци могат да получат билет за тях и като се включат в специалната кампания, инициирана за фестивала, "Дари кръв - вземи билет". Идеята за кампанията е на Областния съвет на БЧК, а организатори съвместно с него са и Медицинският университет - Варна, Районният център по трансфузионна хематология, Община Варна и "Варна - европейска младежка столица 2017". Акциите по кръводаряване, на които можете да се снабдите с билет за всяко от трите хитови заглавия на фестивала, са на 9 и 10 октомври в ректората на Медицинския университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" във Варна. За всеки от филмите фестивалът предоставя по 50 билета на разположение на кръводатителите.

Във фестивалните дни ще се проведе дискусионен форум на тема "Агресия -хуманност - кино". Със свои лекции в него ще участват доц. д-р Харалан Александров - социален антрополог, известните ългарски журналисти Валери Найденов, Тома Томов, Емил Спахийски и Михаил Вешим, д-р Славита Джамбазова, зам. генерален директор на БЧК.

В рамките на фестивала ще се състои поредица от работни срещи за обмяна на опит между Националния съвет на БЧК и гостуващите делегации на Червения кръст от Румъния, Хърватия, Италия и Мексико и на Червения полумесец от Турция и Ирак, с участието на представители на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Международния комитет на Червения кръст.

Част от програмата на фестивала е Международната академия "Как се прави документален филм" (10 - 15 октомври) за обучение на млади активисти на Червения кръст и Червения полумесец. Тя ще бъде водена от проф. д-р Теодор Янев, оператор, и доц. Костадин Бонев, кинорежисьор - преподаватели в НАТФИЗ. Гост-лектор ще бъде Грант Мичъл, ръководител отдел "Библиотека и архив" на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

17-тото издание на фестивала дава старт на кампанията"Дари кръв - вземи билет", инициатива на Областния съвет на БЧК - Варна, Медицинския университет - Варна, Районния център по трансфузионна хематология, Община Варна и
"Варна - европейска младежка столица 2017".

Създаден през 1965 г. и възстановен през 2014 г., днес Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е средище за обмяна на опит между национални и международни здравни институции, дейци на националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец, учени - медици, световни и родни кинозвезди и млади кинопрофесио налисти, критици и журналисти, национални кинематографии и телевизии.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: