Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Профилактика на рака на гърдата в ДКЦ "Чайка" с безплатни прегледи
Автор: Екип Varna24.bg 12:24 / 18.10.2017Коментари (0)2162
©
ДКЦ "Чайка" се присъединява към националната кампания за превенция на рака на гърдата, като обявява безплатни мануални и ехографски прегледи на млечни жлези. Инициативата е по случай 19 октомври - Световния ден за борба с рака на гърдата.

За втора поредна година ДКЦ "Чайка" се включва със социална инициатива в отбелязването на тази дата. През миналата година над 400 пациентки се изследваха по кампанията ни за ехографски и мамографски прегледи. Статистическите резултати от изследванията показаха, че при близо половината от изследваните се наблюдават някакви мастопатични промени в структурата на гърдата. При тези изменения не става въпрос за заболяване, а за състояние, изискващи редовни контролни прегледи. Бройката на засегнатите расте, успоредно с възрастта на изследваните. При 9 от изследваните пациентки бяха открити изменения, които налагат незабавни изследвания, за да се потвърди или отхвърли лошата диагноза - рак.

Според съвременните проучвания при една на всеки осем жени има реален риск от заболяване. Сред рисковите фактори се нареждат, расовата принадлежност (бялата раса е по-силно засегната), късната първа бременност (след 35 годишна възраст), генетични мутации в определени гени и фамилната предразположеност.

Най-важният от методите за откриване на болестта е самоизследването. Всяка жена може и трябва редовно да преглежда гърдите си като следи за промяна във формата и големината, появата на бучки, хлътнали или изпъкнали участъци, болка и промени в кожата на гърдите и зърната. 

Ехографията е лесен, бърз и ненатоварващ с йонизиращо лъчение метод, който може да даде информация за положението и структурата на раковите образувания, както и дали са въвлечени подмишничните лимфни възли.

Препоръчва се при пациентки до 35-40 годишна възраст. Когато има съмнение за заболяване, пациентките се насочват за мамография и допълнителни изследвания. 

Колкото по-рано се хване ракът на гърдата, толкова по-благоприятна е прогнозата, затова лекарките призовават жените да не се страхуват, да бъдат отговорни и да поемат грижата за себе си в собствените си ръце.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: