Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Закъсняло правосъдие! Извращение отпреди 12 г. с дете, извършено от петима, чака решение във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:53 / 27.10.2017Коментари (3)9547
©
На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд е казус с повече от 12-годишна давност, по който са съдени 5-ма мъже за блудство и изнасилване на малолетно момиче.

Осман Сюлейман, Исмаил Али, Орхан Хюсеин, Азис Хюсеин и Костадин Неделчев, признати от Окръжен съд - Бургас за виновни за блудство и изнасилване на 13-годишно момиче, извършено през лятото на 2005 година край с.Просеник, Руенска община, обжалват днес пред Варненския апелативен съд тежките си наказания.

Предмет на въззивната проверка е присъда на Бургаския окръжен съд от февруари миналата година, с която подсъдимите са признати за виновни в това, че на 9 юли 2005г., край с.Просеник, до "Бялата чешма", в съучастие като съизвършители извършили блудствени действия спрямо малолетно момиче. По същото време и на същото място, отново в съучастие като съизвършители изнасилили детето. И двете престъпления били извършени чрез употреба на сила и заплахи от повече от две лица, което законът квалифицира като особено тежък случай.  

За всяко едно от деянията първата съдебна инстанция е наложила на подсъдимите различно по размер наказание, но съдът е присъдил на всеки един от тях да изтърпи по-тежкото. На подсъдимите Осман Сюлейман и Костадин Неделчев по 12 години "лишаване от свобода". На Исмаил Али - 11 години затвор, а на Орхан Хюсеин и на подсъдимия Азис Хюсеин по 10 години "лишаване от свобода". За всеки един от подсъдимите наказанието да се търпи при първоначален "строг" режим.

И за двете престъпни деяния, петимата подсъдими са били осъдени да заплатят солидарно на пострадалото момиче обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на общо 45 000 лева, ведно със законната лихва, считано от датата на престъплението до окончателното й изплащане.

Пресслужбата на съда припомня, че това наказателно производство е вървяло повече от 12 години. Казусът е разглеждан от няколко състава на първата съдебна инстанция и от Бургаския апелативен съд. През лятото на тази година ВКС отменя последното решение на въззивната апелативна инстанция, но поради невъзможността от сформиране на нов състав, който да разгледа делото, върховният съд го разпределя във Варненския апелативен съд.

Днес всички страни в процеса коментираха неразумно дългия срок на воденото наказателно производство и причините за закъснялото правосъдие. Прокуратурата припомни, че делото е било върнато веднъж и е започнало отначало поради това, че е починал един от съдебните заседатели, а подсъдимите многократно са ставали причина за отлагане на заседанията, т.к. са представяли документи за заболявания. Подсъдимият Неделчев пък се е укривал близо 2 години от правосъдието и едва през февруари тази година е бил задържан с подправени документи в Унгария и върнат у нас. Обвинението намира, че вината и на петимата подсъдими е установена по безспорен начин, а събраните доказателства не оставят съмнение в упражнената тогава агресия спрямо 13-годишно дете. 

За прокуратурата забавената справедливост е факт, но закъснението е с по-голяма тежест за момичето, отколкото за подсъдимите, които в нито един момент не са проявили разкаяние. След като не намери основание за проява на снизхождение към изправените пред съда петима мъже, обвинението поиска да се потвърди присъдата на първата съдебна инстанция.

Защитата на пострадалото момиче припомни, че десетки пъти детето е давало показания и е преживявало отново и отново посегателствата. От продължилия през годините наказателен процес най-потърпевша е жертвата на престъплението, намира защитата, а не подсъдимите, които са ставали причина многократно за отлагането на делото.

Още преди пледоариите, адвокатът на подсъдимия Неделчев поиска очна ставка с пострадалата и нова СМЕ. Варненският апелативен съд остави това искане без уважение и уточни, че по това дело са събрани достатъчно по вид и по обем доказателства.

Адвокатите на всеки един от подсъдимите се позоваха на ЕКПЧ и поискаха компенсация за близо 13-годишната продължителност на делото, която да се изразява в наказания под минимума, определен от закона. Осман Сюлейман, Исмаил Али, Орхан Хюсеин, Азис Хюсеин и Костадин Неделчев поискаха да бъдат оправдани за изнасилването.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Пълен абсурд.... 12 години се чака за присъда? Докъде я докарахме... и сега ще падне още чакане,докато "великият съд" се произнесе. За такова нещо по света се дава доживотна,а при някой народи още съществува публичен линч,но само в България делото се проточва,докато свидетелите си отидат от старост или просто докато всичко се забрави. Нелепо.
+1
 
 
След десет години минава давност. Така че да са мислили през десетте години. Като минат десет години вече ще докажеш дръжки. Даже може и свидетелите да са измрели от старост, доказателствата да са изгубени. Един добър адвокат ще обори делото за пет минути.
+2
 
 
Малии, 12 години дело за 13 годишно момиче. Че то живота му е минало в дела. Дано да ги осъдят накрая!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: