Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Районният кмет и съветници подариха на училища във "Владиславово" портрети на будители
Автор: Екип Varna24.bg 16:37 / 27.10.2017Коментари (0)2810
©
Портрети на будители получиха в навечерието на 1 ноември четирите училища на територията на район "Владислав Варненчик" - Първо основно училище "Алеко Константинов", ОУ "Св. Патриарх Евтимий", СУ "Пейо Кр. Яворов" и ОУ "Стоян Михайловски".

Инициативата е на районния кмет Николай Костадинов и общинските съветници от ГЕРБ Марица Гърдева и Николай Георгиев. Дарените портрети са дело на художника Живко Дончев и са копия на негови творби, подредени в изложбената зала на читалище "Петко Рачев Славейков 1928".

Експозицията "Български светии", която бе официално открита днес, е организирана със съдействието на Николай Костадинов и общинските съветници от район "Владислав Варненчик"- Марица Гърдева, председател на комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност, и Николай Георгиев, председател на комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество към ОбС - Варна.

Част от изложбата са 11 портрета, рисувани с въглен и бяла креда. "Картините представляват познати от иконите образи на светци, но нарисувани по един различен от каноните начин, така че да изглеждат по-човешки, по-близки", сподели художникът Живко Дончев. "Откриваме изложбата в навечерието на Деня на народните будители, защото сме длъжни да помним будителите на националния ни дух", коментира пред присъстващите Дончев.

Николай Костадинов на свой ред изтъкна, че изложбата е част от културния календар на района, но има и образователен характер. "Радвам се, че откриваме експози

©
цията в присъствието на ученици, защото трябва да възпитаваме младите хора да почитат народните будители и да се гордеят с делото им. Чрез събития като тази изложба те се запознават и с творците на Варна", посочи още кметът на Владиславово.

Заедно с Живко Дончев и с Марица Гърдева той подари на училищата в района портретите на Паисий Хилендарски, Патриарх Евтимий, Софроний Врачански и Св. Иван Рилски, а оригинални творби на автора могат да бъдат разгледани в галерията на читалището до 3 ноември.

Навръх Деня на народните будители НЧ "П. Р. Славейков 1928" ще отбележи и 40 години от основаването на детски танцов ансамбъл "Китка цвете". Концертът, с който ще бъде честван двойният празник, ще събере на сцената над 200 деца.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: