Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Добрата новина: Бебето на Биляна от Варна, която почина при раждането, е в добро здраве
Автор: Пламена Николова 09:53 / 07.11.2017Коментари (1)17679
©
Бебенцето на родилката с трансплантирано сърце от Варна, 22-годишната Биляна, която почина при раждането му у дома, е в добро здраве, научи Varna24.bg.

"Детето беше стабилизирано при нас и изписано в добро общо състояние, за да бъде настанено в отделението за недоносени деца в Дома за медикосоциални грижи във Виница. До десет дни ще приключи медицинския одит по случая и тогава ще можем да коментираме подробности", коментира за Varna24.bg шефът на АГ-болницата Проф. Емил Ковачев.

"Детето наддава добре, развива се чудесно, приехме го преди около 20 дни с тегло 2 кг., вече е 2,5 кг. Не е боледувало до момента. Имахме консулт с детски кардиолог заради лек шум на сърцето, но като цяло момиченцето е в отлична форма. Полагаме отлични грижи за доброто му развитие. Бабата и дядото ще си го вземат скоро, вече са му обзавели прекрасна детска стая и го очакват с огромно нетърпение", сподели за Varna24.bg д-р Стефка Джанкова, директор на дома във Виница.

Припомняме и позицията на ръководството на СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов" Варна относно случая с починалата родилка:

"На 30.09.2017 г в 7:17 ч.след второ повикване (по данни на близките линейката е била повикана около 03:00- 03:15 ч. поради силни болки в корема) е транспортирана в "СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" ЕООД родилка в крайно тежко общо състояние. По данни на екипа и родилката е настъпило преждевременно раждане в дома, при неизяснени обстоятелства, на едно новородено с признаци на живот, от женски пол с тегло 2130 гр. и вероятна възраст между 32-34 гестационна седмица, което е в много тежко общо състояние. Родилката е хоспитализирана от дежурния екип акушер-гинеколози и дежурния реаниматор. Новороденото е прието от екипа на специализираното неонатологично отделение в СБАГАЛ в изключително тежко състояние с данни за тежък аспирационен синдром и белодробен кръвоизлив.

По анамнеза на родилката и близките й, същата е със сърдечна трансплантация (декември 2015г.), състояние след отхвърляне на трансплантираното сърце, полиорганна недостатъчност в миналото, сърдечна недостатъчност трети - четвърти функционален клас. При прегледа на придружаващата медицинска документация се установява, че ежемесечно е била на консултации в клиниката, където й е трансплантирано сърцето, била е под диспансерно наблюдение и редовно е посещавала кардиолог от гр. Варна. В нито един от документите не се посочва, че пациентката е била бременна. По данни на родителите, те също не знаели до последно за бременността й. При такива случаи бременността е абсолютно противопоказана поради високия риск за живота на пациентката.

След превеждане на родилката в родилна зала и от последващия преглед на дежурния екип се установява настъпило раждане с леки разкъсвания и задържана плацента. Извършена е екстрация на плацентата, а разкъсванията са възстановени атравматично и без последващо генитално кървене. Пациентката е била унесена (сопор), с видимо лилави устни. Кръвното налягане измерено от спешния екип на бърза помощ при транспортирането е било 30/0 и е отразено в съответната документация. Предприети са веднага всички ренимационни мероприятия за овладяване на състоянието. Поради тежкото общо състояние родилката е интубирана в 7:25 ч. и поставена на изкуствена белодробна вентилация. В 7:45 ч. пациентката изпада в сърдечен арест. Проведени са ресусцитационни мероприятия, съдечната дейност и спонтанната циркулация са възстановени в 7:55 ч.

За пациентката са извикани консултанти от УМБАЛ"Св. Марина" гр. Варна и са предприети абсолютно всички
реанимационни мероприятия за стабилизиране състоянието на родилката. Въпреки усилията на екипа, изразената сърдечна недостатъчност в ранния следродилен период се задълбочава и родилката повторно изпада в състояние на сърдечен арест. Въпреки продължилите лечебни мероприятия, пациентката не възстановява ефективна сърдечна дейност и е с белези на трайни увреждания, като смъртта е обявена в 09:15ч. на 30.09.2017г.

По наше мнение, поради тежката сърдечна недостатъчност трети четвърти функционален клас, приложените епикризи за сърдечната трансплантация и видимото и тежко увредено общо състояние се нуждае от хоспитализация в лечебно заведение с трето ниво на компетентност на централна реанимация. Според Наредба № 12/ 30.12.2015г. на M3 за утвърждаване на Медицински стандарт "Спешна медицина" раздел 2 за медицински триаж т.9.4 се отнася:

"9.4. Транспортният медицински триаж е изходящ медицински триаж на мястото на инцидента, който се извършва от мобилен екип на спешна медицинска помощ и включва определяне на най-подходящото направление за транспортиране, транспортно време и маршрут за спешен първичен транспорт до приемно лечебно заведение, съобразено с определената триажна категория на пациента. "
В Раздел 5 транспорт на спешния пациент:
"2.1.7.6. Приоритет при избора на направление за транспортиране в процеса на спешния първичен транспорт е настаняването на спешния пациент в приемно лечебно заведение, което поддържа структура за спешна медицинска помощ, в съотвествие с изискванията на този стандарт, осигуряваща най-висока компетентност и възможности за лечение на конкретното спешно състояние при пациента при оценен транспортен риск в зависимост от прогнозното транспортно време.

За съжаление, се намериха хора, които на гърба на тази лична трагедия на семейството, не се поколебаха да клеветят и разпространяват невярна информация по случая с цел да дискредитират ръководството и екипа на СБАГАЛ. В нашата болница работят едни от най-добрите специалисти, доказани професионалисти и считаме, че подобни недоброжелателни атаки не правят чест, на тези, които ги организират.

Управителят на СБАГАЛ, проф. д-р Е. Ковачев, д.м.н. и екипът на АГ болница борил се за живота на младата родилка изразяват искрени съболезнования на семейството и ще положи всички усилия за спасяването на живота на новороденото."




Още по темата: общо новини по темата: 3
02.10.2017 »
02.10.2017 »
01.10.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: