Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Национален музикален фестивал "Фолклорен изгрев“ започва скоро във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:36 / 15.11.2017Коментари (0)1923
©
Националният музикален фестивал "Фолклорен изгрев", който събира ентусиазма на млади и стари, запалени по народната традиция, ще има своето ХІ издание в най-големия търговски център във Варна - Grand Mall, от 17 до 19 ноември. Есенното издание на фестивала е под патронажа на кмета на район "Младост" във Варна Христо Христов.

"Народните песни и танци преживяват бурен подем в последните години, затова и интересът към музикалния фестивал "Фолклорен изгрев" с всяко издание нараства - признава Марин Маринов. - Тази есен повече от 200 участници - индивидуални изпълнители и колективи, ще се включат в програмата и ние с радост ще ги видим на сцената на Grand Mall. Състезанието обещава да бъде оспорвано, а това допринася както за високото равнище на фестивала, така и за емоционалните преживявания на нашата многобройна публика. Прекрасно е, че фестивалът ни привлича младите хора към идеята да се съхраняват българските обичаи, бит, нрави, отколешни традиции и културно наследство, което запазва нашата идентичност като част от Европейската култура."

Фестивалът има конкурсен характер, изпълненията на участниците ще бъдет оценявани от компетентно жури с председател акад. Милчо Василев, ректор на АМТИИ - Пловдив. Водещи критерии ще бъдат изпълнителското майсторство, сценичното поведение и общото художествено въздействие, подборът на музикален съпровод, на костюм и реквизит.

Конкурсът ще се проведе в шест направления: "Вокални изпълнители - фолклор" (солисти и групи), "Инструменталисти - фолклор" (солисти и групи), като освен традиционните фолклорни инструменти кавал, гайда, гъдулка и тамбура, се допуска и акордеон, "Изпълнители на стилизиран фолклор" - могат да участват изпълнители, съчетаващи български фолклор и съвременни стилове, "Изпълнители на градски песни, танцово изкуство" - танцови състави и школи и клубове за народни хора (всички в една възрастова група) и "Фолклорни ансамбли". 

В НМФ "Фолклорен изгрев" по традиция участват възпитаници на читалища, детски градини, общинските детски комплекси и школи, частни студии и клубове, професионални училища по фолклор, общообразователни училища с профилирано или с разширено обучение по народна музика, на възраст от 3 до 18 години и над 19 години, както и ученици от Националните училища по изкуства от 5. до 12. клас и студенти от Висшите музикални академии. 

В ХІ издание ще се включат деца и младежи от НУИ "Добри Христов" - Варна, СУХНИ "Константин Преславски" - Варна и ОУ "Антон Страшимиров" - Варна, както и децата, занимаващи с фолклор в читалища и школи. Във Варна ще пристигнат и участници от областите Добрич, Варна, Силистра, Бургас, Пловдив, София, Търговище, Шумен. От много места ще дойдат и участници в най-високата възрастова група - от читалища, пенсионерски клубове, клубове за български хора.

Категориите в състезателната програма на фестивала са: Категория 1: Възпитаници на читалища, детски градини, общинските детски комплекси и школи, частни студия и клубове, общообразователни училища и др. Категория 2: Общообразователни училища с профилирано или разширено обучение по народна музика. Категория 3: Национални училища по изкуства (НУИ; НУФИ) и Висши училища за фолклор.

Участниците са разделени в няколко възрастови групи: от 3 до 7 години, от 8 до 12 години, от 13 до 18 години и над 19 години.

Най-добре представилите се изпълнители ще получат плакети, медали и грамоти, както и предметни награди. Кметът на район "Младост" Христо Христов, под чиито патронаж се провежда фестивалът, ще връчи 3 парични награди - за солист, за група и за македонска песен. Предвидени са и над 15 специални награди, 5 от които - парични.

Подробен списък на участниците и техния ред на представяне може да се открие във Фейсбук страницата на фестивала: https://web.facebook.com/NMF.Folkloren.izgrev/
Фестивалът започва в петък, 17 ноември. Началото е в 13 ч. В събота и неделя състезателната програма е от 10 до 19 ч.

Входът за концертите от програмата на фестивала в Grand Mall е свободен.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: