Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гръцка кметица: Загубихме всичко, катастрофата е библейска
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 16.11.2017Коментари (3)1369
© БГНЕС
Десет мъже и пет жени са загинали при свирепите наводнения в Западна Атика, а седемнадесет други са ранени. Щетите са огромни в засегнатите райони. Премиерът Ципрас обяви и национален траур след трагедията заради бурята "Евридика". Най-засегнати населени места са Мандра, Неа Парамос и Мегара. Те се намират в район западно от Атина, където са разположени много фабрики и складове. Остров Сими в Егейско море е в бедствено положение. От българското външно министерство съобщиха, че пострадали наши сънародници няма. 

"Водата дойде от планината, милиони тонове", каза зам.-кметът на Неа Парамос Ставрос Фотиу по държавната телевизия ERT, докато местните хора се готвеха за поредна нощ с поройни дъждове. 

"Пътищата ни са напълно унищожени...1000 домове са наводнени, това е една трета от града", допълни Фотиу. Гръцката служба за гражданска защита каза, че участъци от три магистрали са непроходими и движението се отклонява.

"Ситуацията е много трудна, Ниагарският водопад се изля и не може да бъде спрян", каза зам.-губернаторът на региона Янис Василиу по държавната телевизионна мрежа ERT. "Цяла река от отломки премина през Мандра...Това е невиждано", каза Василиу. 

"Загубихме всичко, катастрофата е библейска", каза кметицата на Мандра Йоана Криекуки по ERT. Очаква се лошите климатични условия в района да продължат до 19 ноември. 

В посолството на България в Атина няма постъпила информация за пострадали или бедстващи български граждани вследствие на бедствието, съобщават от МВнР. От там препоръчват на българите, пътуващи или пребиваващи в южната част на Гърция да проявяват повишено внимание, да се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти. Българското посолство в Атина следи ситуацията и е в постоянен контакт с местните власти. При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220. Синоптиците очакват дъждът да продължи до края на седмицата, във връзка с което предупреждават за риск от нови наводнения и свлачища. До събота се очаква да паднат средно между 50 и 100 мм валежи, като на места валежите могат да надхвърлят 200 мм. Условията ще започнат да се подобряват едва в неделя, когато бурята ще се измести към територията на Западна Турция. В източната част на Гърция може да има още превалявания, но те няма да са съществени. 

Гърция обяви извънредно положение на остров Сими във вторник след проливните дъждове, които предизвикаха наводнения. Разрушени са много домове, прекъснато е и електроснабдяването. Придошлите води са отнесли в морето и десетки автомобили. На острова са пристигнали подкрепления от пожарната и бреговата охрана, за да разчистват пътища и да изпомпват събралите се води. През уикенда пък британски турист се удави в колата си по време на буря на гръцкия остров Корфу.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
с .. . с. с.с .с с. с.с
-1
 
 
маляки .... имате си 1000 евро допълнителни за нова година, какво токлова ви се е случило. Летс денс сиртаки.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: