Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поставят в заведенията табели "Пушенето забранено!“, вписват и глобите
Автор: Екип Varna24.bg 08:42 / 16.11.2017Коментари (0)1707
©
Табелите "Пушенето забранено" да бъдат върнати в заведенията. Те да бъдат формат минимум А4, като в тях се опишат и глобите за нарушителите. Това предвижда искане на сдружение "България без тютюнев дим", което вече е внесено в Министерството на здравеопазването, съобщи д-р Маша Гаврилова от неправителствената организация, която беше и дългогодишен експерт във ведомството.

Табелите отпаднаха от 2012 г., когато с поправка в Закона за здравето влезе в сила тоталната забрана за пушене в закритите помещения на заведенията, поясни д-р Гаврилова. От сдружението настояват още с поправка във въпросния нормативен документ да се формулира, че закрито помещение означава "стени и покрив независимо от материала".

Така ще се сложи край на пушенето в найлоновите заграждения по тротоарите на кафенета, пицарии и ресторанти, коментираха още от там. Помещенията за пушене на българските летища срещу такса да бъдат премахнати, настояват още от "България без тютюнев дим".

Ние сме крайна дестинация в Европейския съюз, полетите ни до Европа са къси, пушачите могат да издържат, тъй като чакането за прекачване на друг самолет е не повече от 15 - 20 минути, коментира д-р Маша Гаврилова.

Ресторантите, кафенетата, бистрата и клубовете, в чиито закрити части са заловени пушачи от инспекторите на регионалните здравни инспекции повече от един път, да бъдат затваряни. Управителите им пък дори при първо нарушение да бъдат глобявани на място без право на обжалване а не, както сега, да им се пишат актове, които после се оспорват в съда. Предлага се още право да налагат актове да имат и МВР, Агенцията по безопасност на храните и Главна инспекция по труда.

Това пък се налагало от факта, че заведенията за хранене се инспектират от служителите на Агенцията по безопасност на храните, а за разлика от инспекторите на регионалните здравни инспекции, които по-трудно влизат в предприятията, тези на Главната инспекция по труда имат безпрепятствен достъп там, пише "Монитор".

Тези наши предложения са от преди пет години, внасяме ги на всеки нов здравен министър, но до момента резултат няма, каза още д-р Маша Гаврилова.

Честотата на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) в България е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. Това заяви междувременно проф. Даниела Петрова, завеждащ-отделение по белодробни болести към Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в Александровска болница.

ХОББ често остава неразпозната и хората приемат първоначалните симптоми - "пушаческа кашлица", за нормални. Европейската федерация за алергични и белодробни заболявания е установила, че до 300 000 души в Европа умират ежегодно в резултат на тази диагноза.

Най-честите причини за развитие на болестта са тютюнопушенето и интензивното и продължително излагане на прахови замърсители. ХОББ се среща по-често при мъжете, но в бъдеще се смята, че повече жени ще бъдат изложени на риск от развитие на заболяването поради нарастващия брой на пушачите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: