Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Туристическият бранш скочи срещу махането на преместваемите обекти от плажовете
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 17.11.2017Коментари (4)3147
© Varna24.bg
Работодателски организации, хотелиери, представители на туристическия бранш се обявиха против пълното премахване на преместваемите обекти на морските плажове и курортите с национално значение. Те изразиха категоричната си позиция на обществена дискусия по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова. Позицията на бранша е, че трябва да има регулиране и контрол, а не премахване на всички обекти, каквито предложения са постъпили.

В дискусията участваха Васил Велев, председател на АИКБ, Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, кметове на морски общини и над 100 представители на туристически сдружения, концесионери на плажове и хотелиери.

Преобладаващата част от бизнеса е на мнение, че преместваемите обекти не бива да се премахват, а да се регулират, каза Васил Велев. Той добави, че ако се премахнат тези обекти, ще се създадат редица други по-големи проблеми. Например ще има по-малко приходи в бюджета на държавата и общините, ще има загуба на рентабилност при арендаторите и концесионерите, може да се стигне и до отказ от тази дейност, посочи експертът. Според Велев плажовете ще се лишат от охрана и редица други услуги, ще се даде път на сивия сектор, защото това са услуги, търсени от туристите. Ръстът, който се отчита в туризма, може да се окаже с обратен знак, коментира още той.

Текстовете за пълното премахване на преместваемите обекти нямат финансова обосновка, заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. Той обясни, че тези промени ще засегнат няколко големи групи. На първо място е държавата, защото може да има дела вследствие на разваляне на договори за концесия. След това общините, заради отлив на концесионери те ще трябва да покрият голяма част от разходите, които сега поемат стопаните на плажове. И на следващо място е обществото, защото голяма група млади хора ще загубят сезонната си заетост. Има очаквания и за повишаване на цените вследствие на липса на конкуренция, обясни още Иванов. И коментира, че това ще доведе до отлив на туристи.

Необходима ни е ясна визия какво трябва да представлява плажът, посочи Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Според него трябва да се престане с желанието за разрушаване, защото така ще загубим туриста. Едно добро намерение без визия не може да става решение, коментира още той.

Заради нарушения на отделни места не трябва да се изпада в крайности, категоричен бе хотелиерът Григор Фиданов. Той бе категоричен, че е много важно плажовете да бъдат групирани, а не да се забранява всичко. И допълни, че забранителният режим никъде не помага. А ако се забранят всички обекти, означава, че на плажовете може да няма дори душове и тоалетни, допълни още той.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи заяви категорична позиция против премахването на преместваемите обекти от курортите и на плажовете. "Влезе ли това в закон, утре всички концесии ще бъдат прекратени. Кой иска да отиде на плаж и да няма къде да изпие една бира?", попита кметът на Созопол.

Трябва да се мисли за регулиране в посока групиране на плажовете, каза Иво Стефанов, председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. И допълни, че трябва да се мисли за плажовете извън населените места и за туристите, и за туристическия продукт.

Смисълът на преместваемите обекти са важна част от общественото обслужване, заяви Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Тя посочи, че всички разчитаме на туристите и със забрани няма да ги задържим. Според нея е нужна една добра законова рамка, която включва всички регулация, контрол и санкции.

Няма да направя предложение за тотална забрана и пълно премахване на преместваемите обекти, тъй като голяма част от бранша и обществеността са против това, каза в заключение министър Ангелкова, след като изслуша внимателно мненията на двучасовия дебат. Предстои Министерството на туризма да внесе предложенията за промени в ЗУЧК в Министерския съвет, с които ще се направи групиране на морските плажове. Изводът, до които стигнах, е че сме на прав път и е важно да финишираме групирането на плажовете, заяви министър Ангелкова. Тя допълни, че само така можем да отговорим на очакванията и на обществения интерес - да намалим цените на плажни принадлежности, защото за всяка група плаж те ще бъдат различни. Министърът коментира още, че това е услуга, свързана с балансиране на икономическите интереси както на държавата, така и на концесионера, като предвид съответната група на плажа ще бъдат намалени и разходите. Тези промени ще отговорят и на очакванията на кметовете и ще се провокира и инвестиционният интерес, посочи министърът.

Трябва да има регулиране на визията на преместваемите обекти, особено в националните курорти, допълни министър Ангелкова. И коментира, че е нормално в един екип да има различни мнения, те трябва да се обсъдят и в зависимост от това какво иска голямата група експерти, да се прецени къде е балансът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Мисля че е време, да бъдат преместени....под водата. Рибите да ме прощават!
Aнонимен
на 17.11.2017 г.
+2
 
 
Самите туристи не харесват тази цигания по алеите,не само на плажа!Така,че махайте всичко...да останат магазини само в хотелите!
+2
 
 
Специално за помазания от КРИБ...и на гелосания му шеф-пикая ви...(не,сера ви) на икономическата ви обосновка и на реването ви,лапнахте на безценица българки предприятия,градени от целия народ а не от бащите ви така че, сега ще го духате крадливи и нагли свине!Га ядохти кифтета ни ривахти а...нагли копчета?
Aнонимен
на 17.11.2017 г.
+4
 
 
Няма да стъпя на циганските Ви плажове.Няма смисъл от диалог със Вас!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: