Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
3 града в България дишат най-мръсен въздух, в София ситуацията била добра
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 22.11.2017Коментари (0)2415
© Varna24.bg
Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе отношение относно качеството на въздуха у нас. Най-големи проблеми със запрашаването на въздуха имало във Видин Монтана и Горна Оряховица. В София, както и в други големи градове, положението се подобрявало в последните години. Това обяви Димов при представянето на резултати от извънредни изревания на качеството на въздуха в столицата. Европейската комисия осъди България заради неспазване на нормите за чистота на въздуха в почти цялата страна. Правителството се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема и на страната трябва да бъде даден срок за изпълнение на изискванията, а не да ѝ се налагат ежедневни глоби за нарушението.

Екоминистерството е замервало замърсяването на въздуха в периода 13-20 ноември в кварталите "Студентски град", "Бояна" и "Младост", както и на натоварения бул. "Александър Стамболийски". Показателите са следени от подвижни станции на Изпълнителната агенция по околна среда, която иначе замерва нивата на замърсителите в столицата през цялата година, но със стационарни станции. За времето на извънредните замервания превишение до 2 пъти на концентрацията на фини прахови частици е установено само от станцията в "Бояна" на 17 ноември в часовете от 17 до 23. В този квартал отоплението е основно на твърдо гориво. В двата квартала на парно - "Младост" и "Студентски град", както и на бул. "Ал. Стамболийски", основните замърсители били в норма. "Това показва, че основният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво, което потвърждава нашите наблюдения", каза министърът.

Димов отново повтори тезата си, че данни от станциите в София показват подобряване на качеството на въздуха през 2016 г. в сравнение с 2014 г. За миналата година само в една постоянна станция имало превишение на средногодишните норми за прах. "В броя на дневните превишения също се вижда много ясно понижаване на замърсяването в София", каза още Нено Димов. По повод сигнали за случаи на нерегламентирано изгаряне на отпадъци в някои софийски квартали, министър Димов съобщи, че е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова за предприемане на строги мерки. 

Той бе категоричен, че нерегламентираното горене на гуми или дрехи втора употреба е недопустимо. За да се предотврати замърсяването на въздуха от подобни дейности, предстои затягане на контрола от страна на общинските власти. "Ще търсим ефективни решения, разчитаме и на активността на гражданите", заяви министърът. Председателят на общинската екокомисия Лорита Радева (ГЕРБ) пък припомни, че общината ще раздаде 30 печки на пелети на семейства от район "Нови Искър". Целта е да се проследи дали промяната на горивото за отопление води до намаляване на замърсяването на въздуха и в същото време да се насърчат домакинствата да ползват по-екологично гориво. Решението за предоставянето на печките ще бъде взето на заседанието ан общинския съвет в четвъртък.



Още по темата: общо новини по темата: 16
03.01.2024 »
21.01.2023 »
27.01.2022 »
03.06.2021 »
04.02.2021 »
08.09.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: