Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Превръщат стара сграда във Варна в Музей на архитектурата
Автор: Екип Varna24.bg 15:17 / 24.11.2017Коментари (0)2604
©
Община Варна иска да обнови занемарена сграда паметник на културата, която има потенциала да се превърне в Музей на архитектурата. Това стана ясно на днешното заседание на ПК "Собственост и стопанство".

Сградата е държавна собственост и се намира в историческото ядро на Варна, на ул. "Преслав" 22. Преди пет години е била предоставена за управление на Министерство на правосъдието за нуждите на Агенцията по вписванията, които обаче не са предприели действия за поддържането и стопанисването на имота.

Желанието на Община Варна е да реставрира сградата и в нея да настани новия общински отдел "Недвижимо културно наследство". Освен че новосъздадената структура ще развива своята дейност, там ще бъде разположен и архивът на недвижимите културни ценности от Североизточния район - областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище.

Имотът се намира на един от новите туристически маршрути - пешеходния ринг, който обхваща архитектурното богатство в централната градска част. Той има потенциала да бъда обособен като Музей на архитектурата, се посочва в мотивите на администрацията.

Съветниците от комисията по "Собственост и стопанство" дадоха "зелена" светлина за осъществяване на всички необходими дейности, за да може Община Варна да придобие в собственост имота. А от Министерство на правосъдието вече са изразили съгласие да им бъде отнето правото на управление върху сградата поради отпаднала необходимост.

Идейният проект за реставрацията на сградата е безвъзмездно предоставен от арх. Ирина Рачева, магистър по "Опазване на културното наследство".
Предвижда се средствата за реализацията на проекта да бъдат заложени в общинския бюджет за 2018 г. В процеса на изпълнение ще се разчита и на съдействието на ВСУ "Черноризец Храбър", с който Община Варна си сътрудничи. Част от дейностите ще бъдат в рамките на практически занятия на студентите от специалност "Архитектура" и от магистърската програма "Опазване на културното наследство".

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: