Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Режат достъпа на сектите до училище
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 01.12.2017Коментари (1)1319
©
Просветното ведомство настоява за по-строг ред за достъп на неправителствени организации до училище. Шефът на 119-о СУ Диян Стаматов обясни, че тази мярка може да послужи и като превенция срещу достъпа на религиозни движения или т.нар. секти, които може да се представят или да са регистрирани като НПО-та или сдружения.

Същевременно зам.-министърът на образованието Таня Михайлова коментира пред "Монитор", че директори й се оплаквали, че около училищата се навъртали представители на религиозни организации с листовки. Тя обясни, че в никакъв случай не ставало дума за ограничение или забрана на посещения на неправителствените организации, а за спазване на определен ред, който съществувал и в момента и сега просто се напомнял. 

Причина за въпросното напомняне са зачестилите посещения на представители на НПО-та, а целта е създаване на безопасна и здравословна среда за децата. Това става ясно от писмо спуснато до директорите от Регионалното управление по образование в София. 

В писмото до училищните директори се споменава, че посещенията в училище, извън представителите на държавна власт, следва да се осъществяват след подкрепа на министъра на образованието и/или на началника на РУО - София.

"Индивидуалните разговори на представители на неправителствени организации с малолетните и непълнолетните лица следва да се осъществява след получаване на информирано съгласие на родителите", пише още в указанието. Също така срещите с учениците трябва да се осъществяват в присъствието на ръководството на школото или на училищния психолог или педагогически съветник. След въпросното писмо "Заедно в час" излязоха с позиция, че предписанията ще затруднят излишно работата на училищните екипи. "И в момента съществуват правила за пропускателния режим в училищата и те са в правомощията на директорите - това отговаря на принципите на училищната автономия, които са заложени в новия Закон за предучилищното и училищното образование. 

Вярваме, че директорите и учителите, които са най-добре информирани за нуждите на учениците и екипите си, са достатъчно компетентни да преценят дали едно посещение на неправителствена организация ще е полезно за училището им или не", посочват от фондацията. От "Заедно в час" допълват още, че изискването посещенията да са получили "подкрепата" на министъра и/или началника на съответното регионално управление на образованието е неясно и може да се разтълкува по различни начини - дори и да изхожда от добри намерения за създаване на безопасна и здравословна среда за учениците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Едно от любимите ми неща е сутрин сектанта да се връща да събира скъсани брошурки от земята и след това да бяга.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: