Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дадоха зелена светлина за Индустриално-технологичния парк на Варна
Автор: Пламена Николова 12:14 / 01.12.2017Коментари (0)3514
©
След бурни дебати по време на днешното заседание на местния парламент бяха гласувани промени в проекта за устав на "Индустриално- технологичен парк - Варна" ЕАД, предаде репортер на Varna24.bg.

Съгласно приетите промени прехвърлянето на акции от дружеството на трети лица ще бъде забранено. Изключение от това правило е, че акциите ще могат да се купуват от трето лице при условията, определени за приемане на нов акционер.

Решението за включване на нов акционер ще се взема от Общото събрание на акционерите, като за прехвърляне на акциите ще е необходимо квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала.

В него е записано още, че трето лице може да придобива акции от капитала на дружеството само след предварителното съгласие на Общото събрание на акционерите, дадено с нарочно решение за приемане на нов акционер и за прехвърляне на акциите, прието с мнозинство 3/4 от капитала.

Квалифицирано мнозинство ще е необходимо и за обезпечаване на задължения на акционер или на трети лица с акции от капитала на дружеството, както и за извършването на всякакви други разпоредителни действия.

Едноличен собственик на капитала ще бъде Община Варна, като намеренията са на по-късен етап тя да покани "Националната компания индустриални зони" за акционер.

В новоучреденото дружество Общината ще участва с апорт на имот с площ от близо 42 700 кв. м. на Островната зона. За държавата се предвижда участие с парична вноска.

В момента голяма част от терена е превърнат в бунище, каза пред съветниците зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев. По думите му с помощта на държавата Общината може да облагороди тази територия и да я превърне в индустриален парк.

Капиталът на "Индустриално-технологичен парк Варна" е в размер на 2 332 150 лв. В него е апортиран един имот, като плановете са впоследствие да бъдат включени още два общински прилежащи терена, с което поетапно да се разширява индустриалният парк.

Предметът на дейност на "Индустриално-технологичен парк Варна" ЕАД ще бъде изграждане, управление и развитие на индустриални зони, отдаване под наем и/или продажба на дълготрайни активи, общо управление на зоната с цел получаване на печалба от предоставените обслужващи дейности. Дружеството ще се занимава още с консултантска, комисионна, рекламна, маркетингова дейност, представителство и посредничество, както и всякаква друга производствена и търговска дейност, за която няма изрична законова забрана.

Със създаването на индустриално-технологичен парк ще се привлекат нови инвеститори в града и ще се създадат допълнителни работни места. Делът на индустрията в икономиката, съответно БВП на Варна ще се увеличат, коментира още Пейчо Пейчев. По думите му бъдещето на града е във високотехнологичните производства, а индустриалната зона предоставя добра възможност за развитие в тази посока.

Дружеството "Индустриално-технологичен парк Варна" се създава в изпълнение на меморандума за сътрудничество, който бе подписан на 20 март 2017 г. между Община Варна, "Национална компания индустриални зони" ЕАД и "Транзитна търговска зона" АД. Тогава трите страни заявиха желание да работят заедно за развитието на "Икономическа зона Острова".

Предвижда се тази зона да обхване около 350 дка терени - общинска, държавна и частна собственост, които се намират се в района на Южна промишлена зона.

Това е втори подобен проект, иницииран от Община Варна. Първият бе за създаване на "Зона за иновации и развитие Варна", която включва общините Варна, Аксаково, Белослав и Девня.




Още по темата: общо новини по темата: 10
11.03.2022 »
05.03.2021 »
25.02.2021 »
03.07.2020 »
05.06.2019 »
13.03.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: