Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отпускат над 1,3 млн. лева за нуждите на две варненски болници
Автор: Екип Varna24.bg 17:17 / 13.12.2017Коментари (0)2074
©
Общинските съветници от ПК "Здравеопазване" одобриха отпускането на над 1,3 млн. лева за нуждите на две варненски болници. Те дадоха съгласието си МБАЛ "Св. Анна" да получи над 800 хил. лева от местната хазна, а 500 хил. лева да бъдат предоставени на СБАЛОЗ "Д-р Марко А. Марков - Варна".

550 хил. лева от общинския бюджет ще отидат за ремонта на Родилното отделение и Неонатологията на "Света Анна", които са най-старите във Варненска област. Ремонт на отделенията за последен път е правен през 1988 г., обясни пред съветниците заместник-председателят на Съвета на директорите на лечебното заведение доц. д-р Георги Кючуков.

Други 200 хил. лева ще бъдат дадени на Клиниката по ортопедия и травматология в "Св. Анна", която е единствената обслужваща спешната травматологична помощ в общината. Те ще бъдат използвани за покупката на нови инструменти, тъй като голяма част от тях са морално и физически остарели.

С пълно единодушие съветниците одобриха отпускането на 60 000 лева за нов дизел-генератор в "Св. Анна", от който болницата има крещяща нужда. Настоящият е произведен през 1970 г. и за да се гарантира безпроблемното ел.захранване на спешното отделение, реанимацията, родилното отделение и неонатологията, операционните зали, диализния център, от края на ноември е въведено денонощно дежурство от ел. техници, които ръчно включват генератора при необходимост.

Общинските съветници дадоха също съгласието си да се отпуснат от бюджета на Община Варна 500 хил. лева на СБАЛОЗ "Д-р Марко А. Марков - Варна" за закупуване на "Система за визуализация и интеграция на лапароскопска хирургия и високоспециализирана ендоскопска диагностика и терапия". Наличната ендоскопска и лапароскопска апаратура е на около 10 години, но е много амортизирана и на моменти - опасна, каза управителят на здравното заведение проф. д-р Георги Кобаков. По думите му с 1 000 души годишно се увеличава броят на пациентите в СБАЛОЗ "Д-р Марко А. Марков - Варна". В хирургичното отделение на болницата през 2016 г. са извършени 1 644 операции, добави проф. Кобаков.

Членовете на здравната комисия бяха запознати и с писмо от управителя на Тубдиспансера доц. Христо Ганчев, в което той моли за финансова помощ от страна на Община Варна. Задълженията на здравното заведение възлизат на близо 160 хил. лева, като 98 хил. лева от тях са към НАП. Съветниците не уважиха молбата. Те поискаха да получат подробна информация за задълженията на лечебното заведения, след което да се реши какви действия да бъдат предприети.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: