Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще подменя за своя сметка 300 ограничителя на паркирането
Автор: Екип Varna24.bg 15:21 / 14.12.2017Коментари (8)5130
© Varna24.bg
Заради неудачно архитектурно решение и техническо изпълнение община Варна ще трябва да подмени за своя сметка около 300 ограничителя на паркирането, платени със средства по проекта за естетизация на пешеходни зони, приключил през 2015 г. 

Това става ясно от отговори на въпроси, които "Дневник" изпрати до пресцентъра на местната администрация.

Въпросните ограничители бяха поставени по ул. "Преслав" и "Сан Стефано" като елемент от проекта "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна". Той бе на стойност 7.33 млн. лв., по-голямата част от които осигурени по схемата "Зелена и достъпна градска среда" на финансираната от Европейския съюз оперативна програма "Регионално развитие".

Ремонтът на двете улици включваше и изграждането на близо километър велосипедни алеи. Тъй като бяха проектирани като част от платното за автомобилно движение, те бяха отделени със 150 от т.нар. буларди (бетонни топки). Още толкова от същия тип ограничители бяха поставени и по тротоарите, за да възпрепятстват паркирането на автомобили. Решението на проектанта "Обединение Одесос 2012" обаче се оказа явно неудачно, тъй като само година след поставянето им по-голямата част от ограничителите бяха изкъртени от преминаващите автомобили. Други са били отстранени заради повреди или вследствие на вандалски актове, твърдят от общинската администрация във Варна.

По информация на ръководителя на проекта Десислава Борисова единичната цена на всяка от топките е била 86 лв. В нея са били включени доставката и монтажът им. Това означава, че за всички 300 ограничителя от бюджета на проекта са били похарчени около 26 хил. лв. Тъй като той е приключен, парите, изхарчени за неудачните буларди, сега се оказват хвърлени на вятъра.

"В продължение на 5 г. от въвеждане в експлоатация на обекта промени могат да бъдат извършвани само след съгласуване с управляващия орган, в случая МРРБ, обясни Борисова. Община Варна е изпратила искане за становище относно доставка и монтаж на нов модел ограничителни елементи, с по-голяма височина от съществуващите. Искането е одобрено, обсъждат се различни варианти на нови елементи, които ще бъдат монтирани през 2018 г. по въпросното трасе", каза още тя.

В продължение на месеци, ограничителите, платени с пари по програма "Регионално развитие" стояха захвърлени край уличното платно.

В продължение на месеци, ограничителите, платени с пари по програма "Регионално развитие" стояха захвърлени край уличното платно.

Сумата от 26 хил. лв. е относително малка на фона на останалите разходи за обновяване на главните пешеходни зони във Варна. Начинът, по който е извършено проектирането обаче, изборът на явно неподходящо архитектурно решение и некачественият монтаж на ограничителите, позволил лесното им премахване, говорят красноречиво за отношението на кметската администрация във Варна към разходването на средства от фондовете на Европейския съюз.

Сега според Десислава Борисова след получаване на разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройствот разходите по отстраняване на старите и поставянето на нови огранчителни елементи ще бъде за сметка на общинския бюджет за 2018 г.

Изпълнението на проекта "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна" беше съпътствано от множество сигнали и публикации в местната преса за ниското качество на ремонтните работи. Тогава кметът на Варна Иван Портних се закани дори, че изпълнителите на част от дейностите "Обединение Зебра трафик" "няма да получат нито лев", докато не завършат качествено работата си. Въпреки това само две години след приключването на проекта на стойност над 7 млн. лв. многобройните следи от лошото изпълнение на дейностите по него стават все по-видими.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Кое ли е удачно решение на общинската администрация?
+1
 
 
Каквито и ограничители да сложите, Бай Ганьо ще им разкаже играта!!!
+1
 
 
Хайде да не за сметка на Варна , тоест варненци а за сметка на мърлявите крадливи служители от една висока сграда в центъра на града! Тъкмо идват празници - идеален момент да са без бонуси , защо не и без заплати.
+1
 
 
В момента по бул.Владислав подменят оградата между платната напълно ненужно само трябваше да се измият платната и да се боядисат здрави платна нищо им няма но явно някой трябва да гушне едни пари и точно преди зимата до пролетта ще изглеждат както старата .пак никаква мисъл от страна на общината .
+1
 
 
хахааааа....за чия сметка?!моля?!този дето ги е предложил да върне парите!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: