Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветник: Как се оказа, че "най-модерното“ ново училище в "Аспарухово“ спешно се нуждае от ремонт?
Автор: Пламена Николова 10:25 / 21.12.2017Коментари (1)4448
©
Как и защо се стигна до това стотици деца в "Аспарухово" да бъдат местени в други учебни заведения, след като "най-модерното" и ново училище, в което са вложени милиони при строителството през 2011 г. сега се нуждае от спешен ремонт. Това попита по време на днешното заседание на местния парламент общинският съветник Костадин Костадинов, предаде репортер на Varna24.bg

Ето и коментарът му: "На 15 декември 2011 г. във Варна беше открито ново училище, става дума за начално училище "Васил Левски" в "Аспарухово". То беше открито с доста фамфари и според информацията, дадена тогава от Общината ставаше дума за изключително модерен строеж, едва ли не уникален, какъвто не се е се случвал от 1300 години в историята на България. Шест години по-късно сградата вече е обявена за негодна и то до такава степен, че се налага със заповед на кмета да бъде затворена и децата да бъдат пренасочени в други училища. Става дума за над 400 деца. Не знам колко милиона са изхарчени тогава, но изключително безсрамно е това, че старата сграда, която е строена по царско време не е имала дори елементарни течове на покрива. Оплакването на екипа на училището за старата сграда беше основно това, че има външна тоалетна. А се оказа сега че в последните шест години училището не е спирало да тече. До този проблем е запозната администрацията и в района и в общината още през 2012 г. Аз искам да попитам кмета - ще бъде ли потърсена отговорност от хората, които са възложили тази поръчка и от тези, които са контролирали изпълнението, както от изпълнителя? Не знам дали милионите са откраднати, но са похарчени неразумно. Става въпрос за изключително некачествено свършена работа. Сега тези деца трябва да бъдат прехвърлени в няколко различни сгради и да се наруши учебния процес. Пускал съм сигнали до прокуратурата, но досега няма разследване и не е образувано производство, защото по документи всичко е изрядно. Ще искам да бъда уведомен за действията, които ще предприемате, за да има справедливост", обърна се Костадинов към съветниците и кмета на Варна Иван Портних.

Ето и информацията, която неотдавна дойде от Община Варна по повод предстоящите ремонти:

385 деца - от подготвителни групи и ученици до 4 клас, ще бъдат изведени от НУ "В. Левски" в Аспарухово, заради ремонт на сградата. Те ще бъдат настанени временно в детска градина "Горска приказка", детска градина "Морски свят" и в Морската гимназия "Св. Николай Чудотворец", които се намират в същия район. Осигурени са условия за нормален учебен процес и запазване на целодневната организация на учебния ден. Промяната влиза в сила веднага след края на коледната и новогодишна ваканция, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности". Проведена е среща с обществения съвет към училището с участието на директора Стела Петрова, на родители, представители на дирекция "Образование и младежки дейности" и на район Аспарухово. По време на срещата са била разяснени причините за извеждането на децата - некачествен строеж на сградата, която не отговаря на изискванията по чл. 169 от ЗУТ. Проблемът е установен след извършено конструктивно обследване на сградата и актуализация на техническия паспорт. НУ "В. Левски" е открито през май 2012 г. Изпълнител е фирма "Стоянстрой" ЕООД , а надзорът е бил възложен на "Стройконтрол" ООД. Община Варна подготвя дело срещу фирмата -изпълнител, проектанти и надзорници за изясняване на проблема.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо ли не се учудвам, по времето на Кирил Йорданов се дадоха (усвоиха) едни 10 мЕлЕона леваС за камери, сега пак нови искат да слагат, че старите въобще не заработиха нормално :-))))
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: