Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
След бурни дебати съветниците приеха Община Варна да тегли заем от близо 73 млн.лв.
Автор: Пламена Николова 12:19 / 21.12.2017Коментари (3)4217
©
Намерението на Община Варна да тегли заеми в размер на 73 млн. лв. предизвика бурни дебати и дълги изказвания в зала Пленарна на Община Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Въпреки множеството изказвания в подкрепа и отрицание на дълга, съветниците приеха да бъдат теглени въпросните средства.

Припомняме, че със средствата в размер на близо 73 млн.лв. ще бъдат финансирани редица инфраструктурни обекти във Варна. Почти половината пари от новия заем ще отидат за довършването на булевард "Васил Левски". Останалата част от сумата ще е за пробива на булевард "Сливница", за проектите "Естетизация и модернизация на градската среда", втората фаза на "Интегриран градски транспорт", доизграждането на пречиствателна станция за отпадни води в курорта "Златни пясъци" и въвеждането на "синя зона". 

Единият кредит е в размер до 10 160 615 евро и ще бъде отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие. Със средствата ще се финансира въвеждането на Синя зона и ще се осигури собственото финансиране на Общината на недопустими разходи, необходими за изпълнението на европроектите "Интегриран градски транспорт - втора фаза" и "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна".

За реализацията на най-мащабния за последните десетилетия проект във Варна - новия бул. "Васил Левски", Общината също ще ползва паричен ресурс от финансова или кредитна институция. Ще бъде изтеглен банков заем до 36 млн. лева, с който да се финансира проектирането и изграждането на светофари по булеварда, авторският и строителният надзор, разходите за отчуждителни процедури за придобиване на земя и сгради.

Общинският съвет даде също съгласието си за сключване на договори за кредит с "Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" на обща стойност 16,8 млн. лева. Тези средства са за мостово финансиране на допустими разходи, които ще бъдат възстановени на Община Варна от управляващите органи на оперативните програми, финансиращи отделните европроекти.

Преди да се стигне до гласуването общинския съветник Борислав Гуцанов заяви:

"В момента се вкарва за разглеждане в края на годината да гласуваме заем от близо 73 млн.лв. Има програма Флаг, която е мостово финансиране. Ако се махне това, заема е над 55 млн. Колко въпроса трябва да се зададат за да се допусне такъв заем и толкова ли лесно ще го гласуваме? В момента дългът на общината е 61 млн.лв. Сумарно отиваме на 134 млн.лв. заем на общината. Това е 50% от реалния бюджет на Варна. Ние сме на предела. Тази сума ако се вкара в икономиката колко работни места ще се открият? Става въпрос за огромни суми. По точка "Интегриран градски транспорт" някой разбра ли завършила ли е първата фаза? Не беше ли смешно и обидно това, което се е случило на комисията по транспорт-обясненията на директора на проекта Биляна Якова. Може ли някой да повярва, че всичко е наред с първата фаза? Кое е изпълнено? Или да задам въпроса защо са запорирани сметките на "Градски транспорт" и ние като принципал информирани ли сме? И ще гласуваме още 20 млн.лв. за втора фаза? Трябва да се знае всеки един лев къде ще отиде от тези пет заема и дали това са единствените инструменти? Къде има такива такси-подигравате ли се с общинския съвет?. Проектите са значими и са важни и браво, че се намериха тези пари от държавата. Защото е било голяма битка да дойдат. Но пътят към ада е осеян с добри намерения.", каза Гуцанов. 

От администрацията на кмета обясниха следното: "Реализирането на проектите по европейските фондове създава не малко трудности, те трябва да бъдат разплащани в определин срокове. Към 2013 г. община Варна представи своя отчет за дълга и отчетохме 63 млн.лв. През тези години до този момент общината е изплащала от своите бюджети главници и лихви към поети кредити към този период. По прогноза към настоящия момент ние ще завършим с налични кредити от 53 млн.лв., т.е. имаме намаление спрямо началото на програмния период. От представените материали и анализи да поемането на новия дълг са представени параметри, които са максимални по закона за общинския дълг. Това са лихвени проценти и такси в определени граници. Когато обявим процедурата ще търсим банки, които да ни предложат най-ниският лихвен процент.", беше част от коментара ва шефката на общинските финанси Стефка Господинова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо ли не се учудвам, по времето на Кирил Йорданов (2011 година) се дадоха (усвоиха) едни 10 мЕлЕона леваС за камери, сега пак нови искат да слагат, че старите въобще не заработиха нормално :-)))) Кой беше на власт тогава, и кой го подкрепи - ГерП...имате време за размисъл :-)))
Aнонимен
на 21.12.2017 г.
+1
 
 
"Честито" на варненци
+2
 
 
БРАВО,ЛАПАНИЦА ДА ИМА,БЕРЕКЕТ ПО ГЕРБЕРСКИ !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: