Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Частни училища и детски градини във Варна ще получават държавна субсидия
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 08.01.2018Коментари (3)3595
©
9 частни училища ще получават държавна субсидия през 2018 г. Това става ясно от списъка на частните учебни заведения, които от началото на тази година ще получават средства за издръжка на учениците си по подобие на децата в общинските и държавните школа. Частните детски градини, които се включват в системата на държавното финансиране, пък са 5 на брой.

Дебатите дали частните училища и детски градини да могат да получават държавна субсидия се водиха бурно години наред. Подобна възможност бе дадена с приетия през 2016 г. нов училищен закон, а реално право на държавни пари частните учебни заведения получиха от 1 януари 2018 г. За целта желаещите трябваше да кандидатстват пред просветното министерство, като крайният срок за това бе 2 ноември 2017 г.

Дотогава заявленията за включване в системата на държавно финансиране от бюджетната 2018 г. са подали 9 частни училища. По две са от училища във Варна, Велико Търново, Добрич, Пловдив и едно от София. Нито едно от тях не е новосъздадено, посочват от министерството. От списъка на одобрените за финансиране частни училища и детски градини, публикуван в "Държавен вестник" на 15 декември м.г., става ясно, че са били одобрени всички 9 кандидата, както и още 5 детски градини.

По данни на МОН в одобрените училища се обучават 553 ученици от първи до дванадесети клас и 28 деца в подготвителни групи. Ако школата получат за всяко от тях грубо по около 1400 лв. на дете (колкото бе средно държавната издръжка на учениците от държавните и общинските училища за м.г.), това прави около 800 хил. лв. В бюджета за 2018 г. са планирани доста повече средства за частните училища (7 млн. лв.), в случай че всички частни школа поискат държавни средства.

Причината малко частни школа да искат държавни средства е условието, поставено пред тях от законодателя - да приемат 20% от учениците си безплатно, вкл. деца с изявени дарби и специални образователни потребности. Кои деца ще се освобождават от плащане, ще решава съответното училище. Засега нито едно от членуващите над 50 частни школа в Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) не е изявило желание да получава въпросните средства. Общо у нас има 186 частни училища, в които учат 14 хил. ученици.

Средствата от държавния бюджет за издръжка на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците в частните училища ще се определят по бюджетите на общините. Парите ще се разпределят освен въз основа на броя на учениците и на базата на още два критерия - на брой паралелки и според местоположението на училището и наличието в него на деца от уязвимите групи (какъвто ще е принципът и за общинските училища).


ОДОБРЕНИ:

4 от одобрените частни детски градини са от Варна - "Аз съм българче", "Д-р Мария Монтесори", "Мечтатели" и "Чебурашка", една от София - "Арлекино", и една от Търговище - "Монтесори-Търговище" - ООД. Училищата, които ще получат държавно финансиране, са частно средно у-ще "П.Р Славейков" (София), частната професионална гимназия по икономика и управление и частна профилирана гимназия "Едмънт Бърк" (Пловдив), частно средно училище "Леонардо да Винчи" и частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество (Добрич), частно начално училище "Д. Екимов" в с. Русаля, Търновско, частна профилирана гимназия "АК-Аркус" във Велико Търново, частно средно училище "Мечтатели" и частно основно у-ще "М. Монтесори" (Варна).

Източник: Сега









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.01.2018 г.
0
 
 
Защо частни училища и градини ще получават субсидии ? 6-8 хил.лева на дете не им ли стига?Изроди ! Да подпомагат наследниците на лумпени и първенюта .Помия
Aнонимен
на 08.01.2018 г.
0
 
 
Срамота! Държавата се управлява от лобита, а не от принципи или "справедливост". Честито на връзкарите. Затова всичко бяга от Родината, защото на хората им се повръща от демагози и красноречиви крадци.
Aнонимен
на 08.01.2018 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: