Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Работници от "Флотски арсенал" протестираха заради опасения за източване на дружеството
Автор: Екип Varna24.bg 11:48 / 10.01.2018Коментари (1)7097
© Черно море
Близо 2-метрова ограда застана между протеста на стотината работници от КРЗ "Флотски арсенал" (Варна) и медиите. 

В тази обстановка основните притеснения, изказани от колектива, бяха свързани с възможността за източване на дружеството, съобщава Черно море. Съмненията на недоволните бяха подсилени от назначаването на втори съуправител - Данко Момчилов, при положение, че сегашният - Георги Стойков, на два пъти е вадил фирмата от кризата - през 2004 и 2015 г.

Представители на синдикатите са против гласеното сливане на КРЗ "Флотски арсенал" с провадийското "ТЕРЕМ - Овеч", което допълнително ще натовари дружеството с нови 2 млн. лв. загуба. По силата на министерско постановление трябва да бъдат закупени и производствени халета и казарма. На протеста от синдикатите алармираха за предстоящи сериозни съкращения в щата. Споменати бяха апокалиптични сценарии за намаляване на персонала от 600 до около 400 души.

В подкрепа на правото си на достоен труд работниците блокираха за кратко пътя Варна - Белослав. Това е пореден такъв акт на колектива, който по аналогичен начин е протестирал и в минали години. Работниците се притесняваха и от наказания, заради протеста.

Изпълнителният директор на ТЕРЕМ ЕАД Иван Досков беше на място, за да се запознае с исканията на колегите си.

"Има подготвителни действия, но окончателно решение и процедура за вливането "Овеч" в КРЗ "Флотски арсенал" няма. За закупуването на производствените халета и казармата обаче има действащо решение на Министерски съвет още от 2014 г. Този въпрос е бил дискутиран във времето и няма как недвижимите имоти да бъдат апортирани в капитала на дружеството", каза Иван Досков.

Според него КРЗ "Флотски арсенал" не се води към умишлен фалит, а стремежът е натоварване на максимум на производствените мощности.

Назначеният за съуправител Данко Момчилов, се похвали, че е приет добре от по-голямата част от колектива. Своето назначаване свърза с факта, че КРЗ "Флотски арсенал" е на загуба близо 4 млн. лв. за миналата година.

"Съответно едноличният собственик ТЕРЕМ ЕАД иска дружеството да излезе нормално на печалба. Мерките са в различни направления. Едното от тях е преструктуриране. Над 400 души е административният и непроизводствен персонал, и 150 - 180 души производствен персонал. Това изглежда странно от икономическа гледна точка. На част от хората работните им места могат да бъдат съвместени, но не няма да има сериозни съкращения", добави Данко Момчилов, в чиято биография има подобни позиции в предприятия от Япония, Германия и Гърция.

Привличането на повече поръчки е задължително според него и е направено всичко възможно това да се случи. Според синдикатите обаче нещата далеч не изглеждат толкова прости предвид особеностите на този пазар. Те твърдят още, че освобождаването на вече пенсионирани майстори, сериозно може да наруши производствения процес, предвид "теча" на млади кадри.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.01.2018 г.
0
 
 
Аз съм Минчо Танев- отдавна пенсиониран майстор бригадир на бр. " Докови ремонти".Разтревожих се много ,когато чух за нещата , които стават със завода .Много отдавна , малко преди да се пенсионирам /1996г./ , започна разрухата на този хубав завод . Нямаше в целия варненски регион завод с толкова добри майстори .! Какво става сега ? Скапаната ни икономика се простря и над този завод . Силно се надявам инж. Стойков - директор на завода , пак да успее да спаси предприятието . Радвам се , че има будни работници , които няма да оставят завода в крадливи и некадърни хора! Името "АРСЕНАЛЕЦ" ЗАДЪЛЖАВА ! Бъдете нащрек , защото хищните акули ще ви онищожат !Борете се със всички законни средства и отстоявайте правата си ! 11. 1. 2018 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: