Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветниците отхвърлиха предложението за местен референдум за Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 14:36 / 17.01.2018Коментари (9)4442
©
Общинските съветници от ВрК "Правна" отхвърлиха предложението за произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна. Отказа си те мотивираха с това, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият им аргумент срещу предложението е незаконосъобразността на зададените въпроси. Това се случи на днешното заседание на комисията, на което присъстваха и представители на инициативния комитет, поискал референдум за Морската градина.

За провеждане на допитването са необходими 15 185 подписа, представляващи подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината. При задължителната проверка на компетентния държавен орган - Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГРАО/, е установено, че валидните подписи са 14 854, т.е. под установения от закона минимален брой.

Другият мотив за отхвърляне на предложението за местен референдум бе, че поставените от инициативния комитет два въпроса: "Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?", са незаконосъобразни.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/ местен референдум се провежда по въпроси от местно значение, които са от компетентността на органите на местно самоуправление. Конкретните въпроси са от местно значение, но не са от компетентността на Общинския съвет. По тях местният парламент не може да се произнесе, което е "непреодолима пречка за провеждане на допитването", се посочва още в мотивите.

Евентуално положително решение на Общинския съвет за местен референдум би било в противоречие с действащата нормативна уредба, тъй като предвижда приемане на изменения в Общия устройствен /ОУП/ и Подобния устройствен план /ПУП/, без наличие на законово основание за това. Въпросът с промените в ОУП е разрешен със Закона за устройство на територията, се казва още в мотивите на комисията.

Предложените въпроси за местно допитване не са съобразени и със специалния закон, уреждащ територията на Черноморското крайбрежие. Съгласно този закон Общият устройствен план на Варна се приема от национален експертен съвет по предложение на Общинския съвет, а се одобрява от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Промени по плана могат да правят само регионалният министър или кметът на общината след съгласуване с министъра.

Казусът ще бъде обсъден и от всички постоянни комисии към Общински съвет - Варна на съвместно заседание, на което следва да се приемат становище и проект за решение. Заседанието е насрочено за 18 януари 2018 г. от 13:00 ч. в Юнашкия салон.

Окончателното решение по темата общинските съветници ще вземат на извънредно заседание в понеделник - 22 януари 2018 г., от 10:00 ч. в зала "Пленарна" на Община Варна.

Свикването на сесия на ОбС е в изпълнение на решение на Върховния административен съд, който задължи председателя да внесе за разглеждане подписката в местния парламент, да свика водеща комисия за обсъждането й и да насрочи заседание на съвета. Административното дело беше образувано през 2013 г. по жалба на инициативен комитет относно подписка за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната алея.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.01.2018 г.
0
 
 
чудят се как да се оправдаят. една работа като не искаш да се свършиш си намираш причини.
Aнонимен
на 17.01.2018 г.
0
 
 
Сега аз ли нещо не разбирам, те ли нещо ме "премятат"!? Не е от компетенцията на местната власт, и това е причина за "незаконосъобразноста" на местен референдум, а (!) " ... Съгласно този закон Общият устройствен план на Варна се приема от национален експертен съвет ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА Общинския съвет ..."
0
 
 
Може ли поименно да разберем, кои общински съветници избрани от гражданите на Варна, не са съгласни да разберат волята на варненци за една от най - големите градски ценности? Тези никога повече не трябва да влязат в общинския съвет.
0
 
 
Поредния опит на Зелените за отчитане на някаква дейност. За по-абсурден референдум скоро не бях чувал!
Aнонимен
на 17.01.2018 г.
0
 
 
Всеки с поне грам мозък би трябвало да отхвърли този абсурден референдум; даже се чудя защо му се обръща толкова внимание.
0
 
 
Е как ще са съгласни, ще обеднеят алчните тюфлеци
Aнонимен
на 17.01.2018 г.
-1
 
 
Доста ясно си е описано защо няма да го има тоя нелеп референдум. Над половината от събраните подписи са фалшиви и са доста под необходимия минимум. А и самите въпроси не са в ресора на Общински съвет.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: