Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Преначертават картата на България, в кой район ще попадне Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 14:16 / 27.01.2018Коментари (16)9969
©
Картата на районите в България ще бъде преначертана. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол вчера. Предвижда се сегашните шест района на планиране да бъдат окрупнени или променени, защото част от тях вече не отговарят на европейските критерии.

Нанков съобщи новината по повод на депутатски въпрос. Крум Зарков от БСП попита министъра вярно ли е, че Велико Търново ще измести Русе като център на Северния централен район, както писаха миналата седмица някои медии.

Междуведомствена работна група вече е разработила три варианта за ново териториално разпределение. Според тях районите ще са съответно пет, четири или шест, но с различен обхват. В момента България е разделена на шест района - Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен.

Едно от предложенията предвижда сегашният Северозападен регион (Видин, Монтана, Враца), който е най-бедният не само в България, но и в целия ЕС - да се събере с областите Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник в нов Западен район. При този вариант област София-град ще бъде самостоятелен район. Има и вариант, в който Северозападът ще стане част от нов Дунавски регион, в който ще влязат и повечето области на север от Балкана. Варна, Добрич и Шумен пък ще са заедно със Сливен, Ямбол и Бургас в Черноморския район.

Всъщност реформата в районирането се налага най-вече заради запустяващия Северозападен район. Там вече живеят по-малко от изискваните според европравилата за регионално деление 800 хиляди души. Очертава се в близките години това да се случи и със сегашния Северен централен район, където населението е на тази граница. Според европейския регламент населението в един район за планиране не бива да пада под 800 000, както и да превишава 3 милиона души.

Вариантите тепърва се ще се обсъждат от комисиите в парламента, регионалните и областните съвети за развитие, неправителствените организации и др., обясни Нанков пред депутатите в петък. Той подчерта, че работната група е отворена за предложения и че няма да се стига до крайно решение още тази година.

Новото райониране, съобразено с европейските критерии, трябва да влезе в сила за следващия програмен период - 2021-2027 г., за да няма проблеми с усвояването на евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на ЕС.

Вариантите:

Първи вариант. Пет района: Югозападен - София-град, Софийска област, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен - Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен - Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен - Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Втори вариант. Четири района: Югозападен - Софийска област, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски район - Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски район - Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.

Трети вариант. Шест района: Западен район - Софийска област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северен централен - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. Североизточен район - Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточен район - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южен централен - Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Що за смахнати имена ? Имаме си етнографски-исторически области - Добруджа, Лудогорие, Мизия, Тракия, Загоре, Шопско, Македония...
+1
 
 
Русе да стане свободен от областите град.
0
 
 
Простотията на на "милите" ни политици все повече започва да простотията на Хитлер, когато в предвидимия край на войната 1944-1945, е създавал дивизии и армии, но всъщност те са били само на хартия :-)))) Че така. То една малка община не може да си оправи устройствения план (образен пример), че тези държавата започнали да прекрояват. От пусто в празно...л*айномети и нищо друго :-))))
-1
 
 
България няма 6 милиона.София до Банкя и останалата част от държавата.
+2
 
 
втория вариант е може би най-близък до географското разположение
+3
 
 
То ако продължаваме да следваме европейците, направо да удрят Х-са на картата .. Скоро няма да има какво да се преначертава ..
+2
 
 
И какво от това, като преначертаят картата?? - Ще отворят ли нови работни места, ще повишат ли заплатите, ще подобрят благосъстоянието на народа?? - НЕ!! - Дрън - дрън - само лъжи и номера!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: