Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тревожен спад на раждаемостта във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 29.01.2018Коментари (0)1519
© Varna24.bg
През последните две години се наблюдава спад в раждаемостта във Варненска област. В АГ болницата във Варна, която обслужва Свероизточна България, новородените за 2017 г. са с 90 по-малко в сравнение с предходната година, съобщава БНТ.

2178 бебета са се родили през изминалата година в специализирана АГ болница във Варна. По-голям е броят на новородените момченца - 1158, момиченцата са 1020.

"За Варна има спад и за нашата болница, доколкото знам, и за колегите от родилно отделение на окръжна болница, но за някакви по-трайни изводи и тенденции, би следвало да се види за период от пет години, за една-две години не е правилно да се правят драстични изводи", коментира проф. д-р Емил Ковачев, управител на АГ болницата във Варна.

Причините да пада раждаемостта, според специалистите, не са само икономически. Процентът на стерилитет при жените и мъжете нараства, а все повече двойки планират своето първо дете след 35-годишна възраст.

"И това е тревожна тенденция, защото след 35 години нараства честотата на някои заболявания, както и честота на вродените аномалии", допълва проф. д-р Ковачев.

Варненската АГ болница е второто по големина специализирано здравно заведение в страната. В неонатологичното отделение се грижат за всички преждевременно родени деца в Североизточна България.

"Преждевременните раждания общо взето се движат константно в последните години. Специално за нашата болница процентът се движи между 13 и 14,5 процента, но това е нормално, защото при нас има едно друго уникално отделение за Североизточна България - патологична бременност, тук се насочват бременни със заплашващи спонтанни аборти", каза още проф. Ковачев.

Както повечето здравни заведения и варненската АГ болница се нуждае от нова апаратура, макар че по различни програми и с помощта на дарители тя се обновява периодично, но бързо се и амортизира. А болниците трудно могат да се справят сами със собствени средства.

"Не е нормално България като една от водещите страни с отрицателни демографски показатели, клиничната пътека "Раждания" да е на загуба. Пътеките не са променяни в последните 8-9 години, а знаете болниците са търговски дружества. Всичко скача - цени на консумативи, на ток, на лекарства, а цената на основното постъпление за болницата от Здравна каса стои едно и също", заяви проф. Емил Ковачев.

Според медиците трябва да се увеличат парите по някои от водещите клинични пътеки. Необходимо е също да спре изтичането на медицински кадри в чужбина.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: