Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Настаниха в приемно семейство 3-годишното поляче, изоставено при цигани в "Максуда"
Автор: Пламена Николова 09:55 / 05.02.2018Коментари (2)3999
© Varna24.bg
Илюстративна снимка
3-годишното момченце, което полякиня изостави на грижите на възрастна циганка в ромското гето на Варна "Максуда" е изведено от там и настанено в приемно семейство. Това каза за Varna24.bg Анна Конукова, началник на Отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" във Варна.

Още в началото на миналата седмица момченцето, което през февруари трябва да навърши 3 годинки, е открито при възрастната жена в махалата и с мярка полицейска закрила е настанено временно в Дома за медико-социални грижи във Виница, където е останало много за кратко. Веднага след това детето, което било видимо добре обгрижено, било настанено в подходяща семейна среда.

"В детето е намерена карта за пътуване, от където са взети данни за адреса на майката. Свързахме се Външно министерство, а те от своя страна ще уведомят полското посолство. То от своя страна трябва да сезира полските социални служби, които да извършат проучване дали детето може да бъде върнато на майката или ще му се търси приемна семейство в Полша.", обясни г-жа Конукова. 

Майката на детето не за първи път го изоставя във Варна. Последно то е оставено тук през ноември и според социалните работници е било силно привързано към бабата. 

Стана ясно, че 30-годишната полякиня е имала връзка със сина на възрастната жена, с който обаче се е разделила и той има друго семейство, а детето не е негово.
 
Припомняме, че до развръзката се стигна, след като при съвместна акция полицията и социалните работници в полския град Бенджин установяват, че детето не живее при майката. В момента върви разследване в градчето Шевеж, където са били регистрирани майката и нейният син.

Въпреки отсъствието на момченцето всеки месец жената се разписвала във ведомост за социални помощи за отглеждане на детето.

Случаят се разчул, когато служители на Градския център за социално подпомагане в гр. Бенджин се обезпокоили от изчезването на 3-годишно момченце и неговата майка, които ползвали услугите на центъра.

Социалните служби информирали полицията в Бенджин и споделили със служители на реда свои притеснения за изчезването. Освен от местните инспектори случаят бил поет и от криминалисти от Отдела за борба с трафик на хора към Областната комендатура на полицията в Катовице.

Започнало издирването на майката и детето и в един от хотелите в Бенджинската околия полицаи открили майката. Оказало се, че жената има и второ дете на 9 години, което било дадено за отглеждане на роднини. Първоначално 30-годишната жена не искала да говори за това къде е малкият й син, не казвала нито мястото, нито хората при които се намирало детето. В крайна сметка признала само, че е в България, някъде във Варна.

Срещу 30-годишната полякиня е повдигнато обвинение за поставяне в опасност на живота на собственото си дете, за което по полските закони я чакат до 5 години затвор. Според полицейски служители е възможно детето да е използвано от криминални среди като гарант, за да може да бъде поставена майка му под контрол.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: