Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Затвориха варненско училище заради опасна сграда
Автор: Пламена Николова 08:50 / 08.02.2018Коментари (1)2706
©
Училищният звънец няма да удари до края на учебната година в Начално училище "Васил Левски" във Варна. Причината е, че сградата е опасна заради конструктивни проблеми, въпреки че е построена преди 6 години. Проблемът е установен след извършено обследване на зданието и актуализация на техническия паспорт, съобщава БНТ. И докато проблемът бъде решен, 385 деца от 1-и до 4-и клас бяха изведени от сградата посред зима и ще трябва да довършат учебната година другаде.

Според експертизата, извършена от Община Варна, най-сериозният проблем в конструкцията е провисването на плочата над стълбището на третия етаж, при което са се изкривили вертикалните подпорни стълбове.

Звездин Стоилков, директор на Общинско предприятие "Инвестиционна политика" към Община Варна коментира: "Конструктивната експертиза изрично казва, че има проблеми с междуетажните плочи и покривната плоча. Има пукнатини по гредите на физкултурния салон, неизградени греди на някои от плочите. Като заключението на експертите е, че сградата е опасна за експлоатация".

"Проблемите ги установихме заедно със специалисти, като се надявах, че не са толкова фрапиращи и фатални и нямах очакванията, че ще бъдем изведени от сградата", заяви Стела Петрова, директор на Начално училище "Васил Левски".

Училището е построено от пловдивската фирма "Стоянстрой" по схемата на публично-частното партньорство с Община Варна. Инвеститорът оспорва експертизата и е назначил своя.

"След направено геодезическо замерване установихме, че провисванията на плочите никъде не са повече от 1,8 см., което е в рамките на допустимото, така че притесненията относно здравината на конструкцията, на когото и да било, са напълно неоснователни", коментира Стоян Сариев, управител на фирмата изпълнител.

"Направихме две срещи с тях, но към настоящия момент документи от тяхна страна не са представени", допълва Звездин Стоилков.

Докато двете страни изяснят кой трябва да извърши ремонт на училището - децата, техните родители и училищното ръководство трябва да се приспособят към извънредни условия. Навярно предстоят и дълги съдебни битки между Община Варна и инвеститора, ако не се стигне до решаване на проблема.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.02.2018 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: