Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Програмите за финансиране на училища и читалища обсъдиха на срещи с депутати от ГЕРБ във Варненска област
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 13.02.2018Коментари (0)2207
©
Възможностите за финансиране, които предлагат националните програми в областта на образованието и културата, бяха дискутирани на срещи на народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и Емилия Милкова в четири от общините във Варненска област. Във фокуса на разговорите в Дългопол, Долни чифлик, Белослав и Девня бяха въпроси, свързани с организацията на работата в училищата и читалищата.

Учители подкрепиха въведения нов механизъм за разпределение на средствата в образователната система. Отчетена бе необходимостта от допълнително финансиране за малките училища и маломерните групи в детските градини. "Проектът "Твоят час" е успешен и трябва да продължи", настояха педагози пред Таня Петрова - дългогодишен училищен директор и член на парламентарната комисия по образованието и науката. В отговор на поставените въпроси тя увери, че т. нар. джендър образование не присъства в учебните ни програми, въпреки спекулациите по темата. По повод актуалните случаи на насилие служители на детски градини призоваха "да не се използват за заклеймяване на работещите в тази сфера". "В системата има много отговорни и честни хора, които подхождат с изключителен професионализъм и майчинска грижа към децата", категорична бе Таня Петрова.

Представители на читалища предложиха по модела на националната програма в системата на образованието де се създаде механизъм към Министерството на културата за изплащане на обезщетения при пенсиониране и продължителен отпуск. Обсъден бе недостигът на квалифицирани кадри в малките общини и трудностите пред поддръжката на старите сгради. Като член на комисията по култура и специалист, чийто професионален път е свързан с библиотеките, Емилия Милкова информира, че в новия държавен бюджет средствата за читалищните и регионалните библиотеки са увеличени с 14,5%, а програмата за обновяване на библиотечните фондове на стойност 1 млн. лв. предстои да стартира във втората половина на годината.

"Очаква се чрез новата програма за финансиране на дейности в сферата на "Глобални библиотеки" да се отпускат суми до 5000 лв. За миналата година предоставяните средства по проекти бяха до 2000 лв.", разясни Милкова. От читалищата настояха да се предвидят програми и за технологично обновяване, тъй като голяма част от наличната техника вече е амортизирана. Акцент бе поставен и върху необходимостта от завишен контрол на изразходваните средства за читалищната дейност. В хода на дискусията относно Закона за авторското право Емилия Милкова каза, че в момента работна група с участието на външни експерти подготвя предложения, които ще бъдат внесени между първо и второ четене на законопроекта в пленарната зала.

Във всяка от общините бяха коментирани и конкретни въпроси с местно значение. В Дългопол Таня Петрова даде насоки как ръководството на обединеното училище в Цонево да кандидатства по програма на МОН за оборудване на два компютърни кабинета. Поискана бе и държавна подкрепа за строеж на ново крило на детска градина "Пролет", за което общината вече изработва проект. "4 училища и детска градина бяха санирани в рамките на предишния програмен период. Имаме готовност през новия да кандидатстваме за обновяване и на двете сгради на СУ "Климент Охридски", обясни кметът Георги Георгиев. Таня Петрова подчерта ангажимента на управляващите да се финансира изграждането на физкултурни салони в училищата, където все още липсват такива. По думите на кмета възможност за това предлага и Програмата за развитие на селските райони, чрез която община Дългопол ще кандидатстват за два салона. Темата за условията за спорт в училищата беше дискутирана и в Долни чифлик, където варненските депутати бяха посрещнати от кмета на общината Красимира Анастасова и председателя на ОбС Жеко Жеков.

В Девня Таня Петрова даде висока оценка на усилията да се развие професионалното образование. Откритите две нови паралелки подготвят кадри за индустриалния комплекс в тясно сътрудничество с бизнеса, а кметът на общината Свилен Шитов запозна депутатите с идеята сградата на закритата вече гимназия по химия да се използва за изграждането на средношколско общежитие. "Предстоят сериозни инвестиции за развитие на професионалното образование. От осигуряването на специалистите, необходими на бизнеса, зависи бъдещето на икономиката на страната ни", категорична бе Таня Петрова. Учители настояха пред варненските депутати да се разработят програми за училищни практики, които да разширят възможностите и пред учениците от профилираните паралелки.

В Белослав кметът Деян Иванов и екипът му обсъдиха с народните представители необходимостта от финансова подкрепа за създаването на център за личностно развитие, който да предлага комплекс от услуги като извънкласни дейности и ресурсен център за деца с увреждания.

Граждани настояха пред депутатите от ГЕРБ програмата за саниране да продължи. До момента в Белослав са санирани 3 блока, но още шест са подали документи. Представители на местните пенсионерски клубове дискутираха с Таня Петрова и Емилия Милкова държавните политики за повишаване на доходите и проявиха интерес към възможността да посетят парламента. Народните представители веднага откликнаха, като се ангажираха да съдействат за организиране на посещението.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: