Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Посланикът на Литва посети Музея по история на медицината във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:29 / 13.02.2018Коментари (0)1448
©
По покана на МУ-Варна вчера посланикът на Литва за България и Румъния Негово Превъзходителство Арвидас Поцюс и съпругата му Немида посетиха Музея по история на медицината във Варна.

Те чуха историята за сградата на музея от уредниците и разгледаха изложените експозиции. Сред тях е обособен и специален кът, посветен на литовския учен, политик и деец за национално възраждане в Литва и един от първооснователите на Варненското медицинско дружество, което тази година навършва 135 години от своето създаване - д-р Йонас Басанавичюс.

В книгата на музея дипломатът написа:
"Като литовец аз съм горд, че д-р Йонас Басанавичюс, велик държавник, спомогнал за подписването на независимостта в Литва, е изиграл значителна роля и за българското общество. Изключителният му принос в медицинските среди, българското здравеопазване и град Варна е от огромно значение за нашите два народа.

От името на Посолството на Литва в Румъния и България позволете ми да изразя своята дълбока благодарност на целия персонал на Музея по история на медицината към Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна за спасяването на спомените за великия литовски и български патриот д-р Йонас Басанавичюс. Благодаря!"

Той подари на уредниците в музея книга за историята на Литва, която ще бъде добавена към експонатите и в която е поместено и съдържание за д-р Басанавичюс. Н.П. Арвидас Поцюс изрази своята благодарност и уважение към хората, запазили през годините артефактите за великия литовско-български деец. Ръководителят на Катедрата по физиология и патофизиология проф. д-р Златислав Стоянов също направи подаръци на гостите от името на Медицински университет - Варна. 

Дипломатът сподели, че е изключително впечатлен от историческата разходка, която музеят предлага, и че ще вземе мерки повече негови сънародници да имат възможност да разгледат медицинските артефакти, които са изложени в него.

Посещението на Н.П. Арвидас Поцюс в нашия град бе обвързано и с откриването на паметната плоча на д-р Йонас Басанавичюс по-рано през деня. На 16 февруари Литва ще чества 100 години от провъзгласяването на своята независимост. Първият човек, поставил подписа си на официалния документ за нея, е именно д-р Йонас Басанавичюс. Той идва в България по покана на българското правителство и е назначен за окръжен лекар в Лом. От 1892 г. е старши лекар на терапевтичното отделение при Варненската първокласна болница. През 1894 г. е карантинен лекар, а след това - варненски градски лекар. Автор е и на проекта за "повдигане на града в лечебно и културно отношение". Проявява се като лекар с високо обществено съзнание, дописен член е на Българското книжовно дружество (сега БАН) и една от най-известните обществено активни личности в града ни.
Монументът се намира на ул. "Кръстьо Мирски" 3.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: