Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Родители от Варна недоволни от проекта за райониране при приема в първи клас
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 20.02.2018Коментари (5)4653
© Varna24.bg
Родители от Варна са недоволни от начина на райониране при постъпване в първи клас. Според проекта на Системата за електронен прием в общинските училища, някои деца попадат не в най-близкото до дома им, а в по-отдалечени. Такъв е случаят със семейство Колеви, което сигнализира за проблема, съобщава БНТ.

Марияна и Калин Колеви са родители на три деца, едно от тях ще бъде в първи клас тази година. Момчето посещава подготвителна група в най-близкото до дома му училище - "Петко Славейков". Когато родителите решават да го запишат в първи клас, с изненада установяват, че адресът им попада в друго училище доста по-отдалечено.

"Детето ни е прието в предучилищна, училището се намира на пешеходно разстояние. Може би някъде стотина метра от блока. не се пресича никаква улица, а всъщност сме зачислени към училище "Цар Симеон Първи", което се намира може би на три пъти по-голямо разстояние и трябва да се пресича оживената улица "Доктор Пискюлиев", споделя Марияна Колева.

Родителите подават жалба до кмета на Варна и до Министерството на образованието. Провеждат и среща с представител на дирекция "Образование и младежки дейности" в Общината.

Калин Колев коментира: "Доста любезно ни обясниха, че районирането е направено. Промяна да не очакваме. Според общинската администрация нашият блок не би следвало да бъде включен в района на училището, по някакви техни съображения, срещу които ние възразяваме."

От Община Варна заявиха, че в момента тече общественото обсъждане на проектонаредбата за районирането и всички сигнали ще бъдат взети под внимание.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За предпочитане е да не си записвате детето в ОУ"Цар Симеон"!
0
 
 
Кога ще има нормално брой паралелки в училищата.?А не в едно да има 10 паралелки и да се оплакват,а в друго три и пак да се оплакват. Това някой отчита ли го?
Aнонимен
на 20.02.2018 г.
0
 
 
Община Варна следва да си коригират грешките. И ние сме така. При положение, че на 100 метра от нас има училище, като район сме разпределени в друго училище на 1 километър, през няколко големи булеварда. Уж имаме закони и наредби, ама явно те за държавните институции не важат. И уж съгласно законодателството основния критерий за прием е близостта до училището, ама Общината не благоволява да си съобрази районирането с това. Още по-куриозно е, че в самата Система от правила за прием утвърдена от общинския съвет, по точно чл. 9 се казва: Водещ критерий за прием в първи клас е близостта до училището по настоящ адрес на родителите/настойниците и/или най-краткото време за достигане до училището. Та ако може от Общината да ми обяснят как на 1 километър ще стигна за по-кратко време отколкото на 100 метра. Явно са открили някакви нови физични закони. Дано се коригират овреме, че като едното нищо някой може да им метна Правилата за прием съда и ще стане чудничък хаос.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: