Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Родители от Варна купиха жилище в района на желаното училище за първолака им, но останаха разочаровани
Автор: Пламена Николова 14:51 / 20.02.2018Коментари (5)14055
© Varna24.bg
Валят жалби от родители от Варна, които не са съгласни с новите критерии за прием в първи клас. Те предстои да бъдат разгледани на заседание на комисията по образование във Варна на 22 февруари, научи Varna24.bg

В една от жалбите родителите споделят, че са закупили жилище специално в района на желаното училище, но новите правила не дават гаранция, че малчуганът им ще учи именно там, където те искат. Ето какво споделя майка на бъдещ първокласник:

"Надявам се, да разгледате мотивите за моето предложение и да направите промени по проекта за прием в първи клас! Ето нашата история: 

Детето ми учи в момента в Подготвителната Група на ОУ "Цар Симеон I". Много свикна, добре се приобщи, дори преди около година си купихме апартамент на ул. Беласица 4 (намира се на 3 минути от входа на училището), за да може да се преместим при първа възможност, когато го обзаведем. Сега обаче, четейки списъка с районите, разбираме, че не попадаме в обхвата на ОУ "Цар Симеон I" . В момента живеем на ул. Константин Величков (от доста години). Дори да се преместим веднага на Беласица 4, няма как да имаме необходимата 3-годишна отседналост...

Преместих детето си на доста крехка възраст, откъсвайки го от детската градина и старите му приятели, с идеята да свикне с училищния режим и правилата (начало в 7- 7.30, приключване в 13.00), да се приобщи, бавно и постепенно да свикне с новите деца, да се успокои - всичко с цел да му е по-лесно в първи клас.

Нали това е идеята на подготвителната група - да подготви децата, да намали нивото на стрес в първи клас, да почувстват средата като свой дом, да заобичат училището, да са спокойни и щастливи, да учат по-леко.

Така ни увериха, когато кандидатствахме - децата от подготвителната група влизаха в първи клас с изключително предимство - при първо класиране. Ние бяхме напълно сигурни, че той ще учи в това училище, затова и направихме сериозната крачка с закупуването на жилище.

Нима резултатът от усилията ни да бъде детето ни спокойно и щастливо ще се окаже нулев?

Моето предложение е децата, завършили в подготвителната група да бъдат приети автоматично, при тези условия съм го записала, така трябва да остане според мен. Поне тази година! Смятам, че това е най-коректно и справедливо спрямо децата и техните родители. Още повече, че обстоятелствата налагат това предложение - да има заварено положение. Отсега нататък, хората могат да си преценяват кое е най-добре за децата им, да си правят плановете. Аз лично съм направила избора за своето дете, не виждам логика точно сега да се променят нещата. Детето ми отдавна е прието в училище. Ние сме изживели прехода от детска градина към училище, още един подобен преход само би обременил и разстроил детето, ще обърка тотално представата му за училище (това не е институция, която се сменя често, а само в изключителни случаи). Как ще обясня това на детето, че трябва пак да го местим? А и с какво деца, които никога не са учили в това училище ще придобият изведнъж това право, за да лишат моето дете от същото? Няма как да живеят и по-близо - ние скоро ще се местим толкова близо до училище "Цар Симеон I".

Помислете моля за усилията, които сме положили! А и ако идеята наистина е местоположението на училището да е благоприятно за детето, какво смятате в нашия случай? Ние доста сме се погрижили за всичко да е благоприятно за детето, а новия проект в този вид ще утежни и усложни ситуацията."

Ето какво гласи и втора жалба, пусната до комисията по образование:

"Обръщам се към Вас, за да заявя категоричното си разочарование и несъгласие с районирането по училища от 30.01.2018 г. Адресът на който живея е ул. "Бяла Черква" 12, единствената възможност, която Вие ми предоставяте е училище ОУ "Св. Иван Рилски". Не съм съгласна елипсата на възможност за избор на качествено образование на високо ниво и ограничението, което ни поставяте. Със сигурност това училище няма да е сред изброените в заявлението, което ще подадем за кандидатстване, но това означава, че шансовете ни за училище, което предпочитаме намаляват още повече.

Не съм съгласна с факта, че моето дете е дискриминирано и едва ли не задължено, да посещава училище, в което има само ромски деца. Не съм против тяхната интеграция, но все още не сте намерили правилния начин и подход за това. И това не би следвало да е за сметка на моето дете. Бихте ли дали логично обяснение на това, как към училище ОУ "Цар Симеон I" спадат районите "Поп Харитон" и "Капитан Райчо", точно тези улици, които са над и под "Бяла Черква" 12, която липсва?

Едновременно с ограниченията, които ни поставяте се обсъжда и предложението уседналостта да не се прилага като критерий за приема в първи клас на деца от ромски произход. Т.е. аз нямам право на свобода и избор поне между няколко училища, в които да има детето ми предимство, а децата от ромски произход са с привилегии.

Настоявам да преразгледате внимателно жалбата ми и несъгласието и да ми дадете аргументиран отговор на това, защо не мога да избирам между няколко близко разположени училища, а ограничавате възможностите за желано, качествено образвание на ниво. Ако Община Варна се грижи за това, образванието в училищата на територията на гр. Варна да имат равнопоставено ниво на подготовка и ромските деца да присъстват равномерно разпределени, то аз нямаше да имам никакви претенции.

Желаните училища, в които искам да има предимство детето ми и които са в максимална близост до ул."Бяла Черква" 12 са: ОУ "Добри Чинтулов", ОУ "Цар Симеон I" и ОУ "Петко Рачев Славейков".

Ще очаквам решение, което да удовлетворява потребностите, желанието, мотивацията и необходимото ниво за образование, което бих искала, да осигуря на детето ми."

Припомняме, че новите критерии и условия за прием в първи клас ще бъдат подложени на обществено обсъждане

Системата от новите правила за прием и районите на училищата за обхват на учениците са публикувани на адрес: https://varnacouncil.bg/proekti-za-normativni-aktove/









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това с районирането е пълна гадост ... дискриминиращо е...
Aнонимен
на 20.02.2018 г.
0
 
 
А аз искам на родилите родени във Варна, който цял живот са си плащали данъците в тази община, израснали са тук, децата им да се приемат с приоритет спрямо всички останали който по лична карта са НЕварненци! Защото именно заради тези селски пръчки стават тези проблеми с приема първо в ясли, после градини и сега и училища!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: