Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист от Варна: Постенето пречиства организма
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 22.02.2018Коментари (0)3162
© Черно море
Великденският пост е полезен за пречистване на организма. През тези 40 дни се възстановяват черният дроб и жлъчката, разкри здравният инструктор Ники Суков в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море". Това е времето, в което се пречистваме от зимното безразборно ядене. "Когато спрем животинските храни, жлъчката и черният дроб влизат в режим на възстановяване. Когато те се пречистят, и мозъкът започва да функционира по-добре", увери експертът.

Има и рискове, разбира се, затова дори според църковния канон постът трябва да се спазва само от здрави хора. Той е забранен за деца, бременни жени и кърмачки. Дори и здрав човек, ако по време на пост се разболее, трябва да прекрати ограниченията в храненето. Има, разбира се, и превантивни мерки, които задължително трябва да спазваме, за да ни се отрази добре постенето. Първото изискване е да се храним бавно и осъзнато, а зеленчуците и варивата да са добре преработени. Не е изключено първоначално стомахът да реагира, тъй като растителната храна е богата на фибри.

"Най-важно по време на пост е да разберем нуждите на тялото си. Не трябва да го приемаме като лишение, а като възможност за пречистване и за подготвяне на тялото за пролетта", каза още Ники Суков.

Той подчерта, че физическата активност и постенето не си противоречат. "Селските стопани, докато са спазвали поста навремето, са продължавали да работят на полето. Разбира се, дейността им не е била толкова интензивна, колкото през лятото, но не е спирала. Постът трябва да вкара тялото в ритъм, след като през зимата движенията са били ограничени, а спирането на животинските храни много помага за това. Освен това има много спортисти, които са изразени вегани. Те през цялата година спазват растителен режим на хранене и това не се отразява на техните резултати, но те старателно подбират храните си" - допълни Ники Суков.

"Важно е да се подчертае, че ограниченията в поста са добре обмислени. Първата седмица след Месни Заговезни са разрешени млечните храни и яйцата. Това дава възможност постепенно да се намали необходимостта на тялото от животински протеини и мазнини. На Тодоровден и Цветница е разрешена риба. Това е постепенно завръщане към нормалния режим на хранене, за да не се стресира организмът след края на поста. Според мен няма нищо притеснително, ако се спазва мярката" - каза още здравният инструктор.

Подходящи храни по време на пост, които покриват нуждата на организма от животински мазнини и протеини са гъбите кладница и ядките. Богат източник на фибри са сушените плодове. Цитрусите възстановяват недостига от витамин С и подобряват имунитета. По това време на годината все още има червено цвекло, което е полезно за кръвта и черния дроб. Чаят от коприва обогатява организма с желязо.




Още по темата: общо новини по темата: 47
16.04.2020 »
17.04.2018 »
12.04.2018 »
11.04.2018 »
10.04.2018 »
10.04.2018 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: