Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Частен съдебен изпълнител на съд за длъжностно присвояване и укрити данъци
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 23.02.2018Коментари (0)2154
©
Частният съдебен изпълнител Асен Т. е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен по три обвинения - за длъжностно присвояване на 321 109 лева , което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, и за две престъпления за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 66 630 лева, извършени като продължавани престъпления. Делото е било на специален надзор в Апелативната прокуратура във Варна поради своя характер и тежестта на престъпленията.

48-годишният Асен Т. встъпил в длъжност частен съдебен изпълнител на 3 април 2006 г. Още в началото на дейността си умишлено създавал хаос и безпорядък във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си дейност по присвояването на чужди пари, които му били поверени да ги пази и управлява. Действията му не останали незабелязани от Камарата на частните съдебни изпълнители. С решение на дисциплинарната комисия на камарата той първоначално бил наказан с порицание, последвали две глоби в размер на по 1000 лева. Когато и това не постигнало дисциплиниращ ефект върху дейността на Асен Т., през август 2013 г. той бил глобен с 10 000 лева, а само четири месеца по-късно с решение на дисциплинарната комисия му било наложено наказание "Предупреждение за временно лишаване от правоспособност". В момента той е отстранен за срок от една година да упражнява дейността на частен съдебен изпълнител.

Подсъдимият открил специална сметка за осребряване на имуществото на длъжници в две банки. В тях постъпвали суми за удовлетворяване на вземанията на кредиторите си. С тези средства по закон той не е можел да използва за нищо друго освен за плащанията на вземания на кредиторите. След отстраняването на Асен Т. от длъжност, определена от председателя на Шуменския окръжен съд комисия предала архива на частния съдебен изпълнител на друг ЧСИ в Шумен. Тогава в служебната каса на отстранения била намерена наличност едва от 485,77 лева. Започнали да постъпват сигнали за липсващи парични средства. Приелият нов частен съдебен изпълнител установил множество нарушения с присвоени суми по различни изпълнителни дела. 

Извършената проверка установила, че по 18 изпълнителни дела подсъдимият частен съдебен изпълнител Асен Т. е успял да изтегли от специалните сметки на каса или да преведе в свои лични сметки сумата от 321 109 лева. Приложената по делото справка от съдебно-оценителната експертиза е над 10 листа, като има дни, в които Асен Т. е теглил от специалната сметка по 9 пъти в един и същ ден с основание "стопански разходи" или без да се уточнява за какво ще похарчи средствата за удовлетворяване вземанията на кредиторите.

Престъпната му дейност не се ограничила само с длъжностните присвоявания в особено големи размери, което представлява и особено тежък случай. Въпреки реализираните значителни парични доходи от дейността си като частен съдебен изпълнител, той не декларирал част от тях и така укрил данъчни задължения, които също са в особено големи размери в периода от финансовата 2010 г. до 2014 г.

Асен Т. е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно е написал като основание за връщането им, че средствата са били неправомерно усвоени от него. От това наказателно производство Окръжната прокуратура в Шумен е отделила над 2000 изпълнителни дела на производство при подсъдимия частен съдия изпълнител, които ще бъдат проверявани. 

По делото, което съдържа 91 тома, ще бъдат разпитани 61 лица като свидетели и 5 вещи лица. Предстои насрочване на процеса срещу Асен Т. в Шуменския окръжен съд.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: