Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изнесоха данни за състоянието на варненските дерета
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 14.03.2018Коментари (0)1857
©
На територията на град Варна има 7000 дъждоприемни шахти и 27 км дъждовна канализация и 300 бр. улично ревизионни шахти. Регулярно почистване се извършва през пролетния и есенния сезон, а през останалата част на годината се работи по сигнали на районните администрации и граждани. Данните изнесе Тодор Димитров, главен експерт в дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в Община Варна, по време на работна среща за състоянието на деретата. Тя бе организирана по указания на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“- МВР. На заседанието присъстваха представители на общинските дирекции "Управление на сигурността и контрол на обществения ред“, "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“, районни кметове и зам.-кметове, главни инженери и еколози от районите и селата на територията на община Варна.

Купен Пашов, началник-отдел на "Дейности по защита на населението“, запозна присъстващите с мерките за намаляване на риска от наводнения и Плана за защита от наводнения. Представители на районните администрации изнесоха данни за състоянието на деретата. От представената информация стана ясно, че в "Приморски“ през м.г. са почистени 22 обекта – охранителни канали, дерета и канавки. В момента проводимостта е добра, на няколко места има наноси, но няма опасност от възпрепятстване на водния поток. Седемте дерета в район "Младост“ са проводими, в някои части са установени наноси и паразитна растителност, които ще бъдат почистени.

В район "Аспарухово“ м.г. от растителност са почистени двата охранителни канала и канавките, в момента няма проблеми, минимално количество наноси има на канала на ул. "Моряшка“ откъм морето. Район "Владислав Варненчик“ е установено запушване на тръба в дерето на ул. "Девня“, проблемът ще бъде отстранен. По данни на еколога в район "Одесос“ трябва да се почисти водостока до ул. "Стоян Заимов“. Дерето в Максуда се почиства съвместно с представители от жп транспорт, тъй като мостовото съоръжение е тяхна собственост, посочи Николай Няголов, директор на дирекция УСКОР.

В кметство Константиново отчетоха, че деретата в селото, които са около 1700 метра, са почистени през месец септември м.г. , проводимостта им е нормална. Купен Пашов припомни, че Община Варна е подала към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет искане за финансиране на проект за корекция на дерето в с. Константиново на стойност 1,4 млн. лв.

Община Варна е в готовност за поддържане на деретата и тази година. Има подписано рамково споразумение, предстои районните администрации да подготвят количествено-стойностни сметки за възлагане на дейностите по почистване , съобщи Биляна Тодорова, началник-отдел "Озеленяване“. Ежегодно дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ залага средства за проекти и хидроложки проучвания на деретата. Две от тях – Франга дере и Кемер дере, са с готови технически проекти, а за почти всички дерета са направени хидроложки проучвания.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Масови протести срещу цените на горивата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: