Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Александрина Пендачанска ще открие фестивала "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 17:28 / 27.03.2018Коментари (0)1855
©
Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие фестивала "Варненско лято". Тазгодишното издание е наситено със събития в различни музикални стилове и жанрове. Очаква се до дни организаторите да обявят официално гастрола на световна звезда, която ще прикове вниманието на публиката и ще сложи финал на събитието. 

Съпътстващата програма на фестивала ще започне на 10 юни с българската премиера на операта  "Улична сцена" от Курт Вайл. На 12 юни във Фестивалния и конгресен център ще гостува проектът на Лиса Джерард, Петър Дундаков и Мистерията на българските гласове. За 14 юни е планирана прожекцията на операта "Бохеми“. 

Основната програма от 24 юни до 5 юли ще включи не само обичайната класическа музика, но още и джаз, фолкор и музикален театър. Сред гостите на фестивала ще бъдат гост диригентът Пиеро Романо, симфоничният оркестър на БНР, с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, кавал, и Илиян Илиев, кларинет, оркестър East Wes,t със солист именитият цигулар Сергей Крилов, както и водещата българска джаз формация - Биг бендът на БНР, формацията "Драгостин Фолк Национал" и духов ият квинтет "Пилекадоне“, варненският оркестър "Симфониета“, с диригент проф. Милко Коларов.

В модула "Академия“ от 6-и до 12 юли предстои емблематичният проект на проф. Минчо Минчев "Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка“. За пръв път в България в три концертни вечери ще се изявят десетима цигулари и четирима пианисти, ще представят 10-те сонати за пиано и цигулка на Бетовен.

"Лаборатория Варна“ ще акцентира върху местни творци в съвместни проекти с международно утвърдени артисти. Струнен квартет "Добри Христов“, Трио "Стефан Цвайг", с пианистката Сибила Константинова, са сред участниците в лабораторията, а големият концерт ще бъде на Балканския младежки оркестър. 

От 29 юни до 9 август в модула "Опера, мюзикъл и балет на открито“ ще видим 5 премиери - мюзикълът "Маската на Зоро“, "Пепеляшка" от Росини, "Летящият холандец“ от Вагнер, операта "Джоконда“ от Понкиели, "Тоска“ от Пучини. В балетната програма е "Лебедово езеро“ от Чайковски.

Кросовър модулът "На границата с класиката“ от 10-и до 12 август ще излезе на открито - в Летния театър, в Английския двор на Археологическия музей и на самия морски бряг – на сцена "Ментол“. Специално насочени към почитателите на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър, с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще пристигне ансамбъл "Патакс“.

 Завършващият модул на фестивала "Baroque“ - Ренесансова и Барокова музика, обещава през септември срещи с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: