Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Апелативната прокуратура във Варна чества 20-годишнината от създаването си
Автор: Екип Varna24.bg 14:28 / 13.04.2018Коментари (0)1650
©
Днес в конферентната зала на хотел "Аква“ във Варна Варненската апелативна прокуратура чества 20-годишнината от създаването си. За рождена дата се приема 18 март 1998 г., когато с протокол №10 от заседанието на Висшия съдебен съвет  е решено избраните апелативни прокурори и председатели на апелативни съдилища да встъпят в длъжност. В тогавашния състав на Висшия съдебен съвет, взел решението за създаването на апелативните прокуратури и съдилища в България, участва и подкрепя с гласуването си и единственият варненец в тогавашния ВСС - варненският военноокръжен прокурор Бочо Цветков. Решението на Висшия съдебен съвет носи подписа на тогавашния министър на правосъдието Васил Гоцев, който представлява съвета.

С друго решение на ВСС, проведено на 21 януари 1998 г., са определени на основание член 27, т. 2 от Закона за съдебната власт съдебните райони на апелативните съдилища. В т. 2 в района на Апелативния съд със седалище Варна са включени съдебните райони на окръжните съдилища в Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Разград и Търговище, респективно и на Апелативна прокуратура във Варна.

Работа на бъдещите изследователи на съдебната система е да решат коя от двете дати да бъде приета за начало на триинстанционното производство в Република България след демократичните промени през 1989 г.

Първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна е Васил Миков, сега прокурор във Върховната касационна прокуратура. След него ръководството на АП – Варна, поема Лъчезар Добрилов. Най-дългогодишният административен ръководител е Ружа Големанова, която работи в АП – Варна до септември 2017 г., когато се пенсионира. С най-дълъг стаж като прокурори в АП – Варна, са магистратите  Искра Атанасова и Иван Тодоров.

Преписка №1 на Апелативна прокуратура носи датата 30 март 1998 г. Тя е решена от административния ръководител Васил Миков и е по жалба на гражданин.  

Въззивно наказателно дело от общ характер №1 от 1998 год. е делото за убийство на гръцка студентка от неин сънародник и колега в Медицинския университет във Варна. Процесът е широко отразено от варненските и националните медии и продължава цели 18 месеца.

По него са назначени 18 експертизи и са изслушани над 30 вещи лица. Председател на съдебния състав е председателят на Варненския апелативен съд по това време Божидар Манев, а прокурор по делото е прокурор Искра Атанасова от Апелативната прокуратура. В съдебния състав участват съдиите Виолета Бояджиева и Мара Христова.

Това са началните щрихи от историята на триинстанционното производство в България, въведено след демократичните промени. Корените на първите български административни и съдебни власти обаче са в далечната 1878 год., когато на 23 октомври със заповед на първия губернатор на Варна Павел Баумгартен  за председател на Окръжния съдебен окръг е назначен Велико Христов, за секретар Иван Жеков и двама членове. С това започва преди 140 години историята на съдебното дело във Варненския съдебен район, която се пише и днес от десетки прокурори и съдии.

Изпълняващият функциите на административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Вилен Мичев връчи днес почетни плакети "20 години Апелативна прокуратура – Варна“ на прокурори с най-дълъг стаж в Апелативната прокуратура, както и на бившия член на ВСС Бочо Цветков. Сред поканените на тържеството бяха административните ръководители на окръжните прокуратури във Варна, Добрич, Разград, Силистра, Търговище и Шумен, на районните прокуратури в апелативния район, завеждащи окръжни следствени отдели и целият колектив от прокурори и съдебни служители на Апелативната прокуратура.

На тържеството за отбелязване на 20-годишнината на АП – Варна, бяха прочетени поздравителни адреси от други прокуратури и съдилища в страната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: