Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Международният театрален фестивал "Варненско лято“ с приятни изненади и тази година
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 18.04.2018Коментари (0)2245
©
От 1 до 11 юни Варна отново ще е домакин на Международния театрален фестивал "Варненско лято“. По традиция най-големият театрален форум в страната ще покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, както и разнообразие от сценични форми в продукции на интересни чужди трупи.

За своето 26 издание фестивалът задълбочава сътрудничеството си с Международния музикален фестивал "Варненско лято“, съвместно с който реализира програмата "Интермецо“. В нейните рамки за първи път във Варна ще се представи едно  изключително сътрудничество в музикалната сцена днес – между уникалния вокален хор "Мистерията на българските гласове“ и един от най-големите гласове в популярната музика Лиса Джерард. Световноизвестната певица от дуото "Дед Кен Денс“, носителката на наградата "Златен глобус“ за музика (за филма "Гладиатор“, създадена съвместно с композитора Ханс Цимер), е специален гост на хора в техния нов албум "БууЧииМиш“. Той излиза официално в цял свят на 25 май  с продуцент Шуберт Мюзик Пъблишинг. Концертът във Варна ще е неговото първо сценично представяне в България. Първият сингъл от албума "Pora Sotunda" беше издаден през декември 2017 г. и официално представен в ефира на BBC. Албумът съдържа още оригинални композиции и преработки на фолклорни мелодии, създадени от композиторите Петър Дундаков, Лиса Джерард и Джулс Максуел, които ще могат да се чуят на живо. На сцената ще излязат още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Давид Кукерман заедно с изтъкнати български музиканти и струнен оркестър от Варна с диригент Любомир Денев-син. Концертът ще е 12 юни от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.

Програма "Интермецо“ продължава партньорството на двата фестивала да представят сателитни прожекции от програмата "Метрополитън опера на живо“ на една от водещите в света оперни сцени в Ню Йорк. В нейния актуален сезон българската прима Соня Йончева има рекордно участие в три продукции. Варненската публика ще има възможност да я види на кино-екран в спектакъла "Бохеми“ от Пучини на 14 юни от 19 ч. отново в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна. 

В афиша на Международния театрален фестивал "Варненско лято“ са включени също и други вълнуващи сценични продукции, излъчвани по сателит. Необичайният спектакъл на руския режисьор Тимофей Кулябин върху Чеховите "Три сестри“ на сцената на Театър "Красный факел“ в Новосибирск се превърна в истинска сензация не само в Русия, но и в Европа. В него актьорите изпълняват своите роли на жестомимичен език, с което режисьорът подчертава взаимното неразбиране и живеене сякаш в откъсната реалност на емблематичните Чехови герои. Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му. Във Варна публиката ще може да го съпреживее от кино-екран в зала "Европа“ на Фестивалния и конгресен център – Варна на 2 юни (със субтитри на български и руски език) и на 5 юни (със субтитри на български и английски език).

Тази година от вече също традиционната програма на "Националния театър – Лондон на живо“ фестивалът ще представи хитовата продукция на първата британска сцена "Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен. Тя ще се види в съвременния прочит на Иво Ван Хове – един от най-интересните европейски театрални режисьори днес – и във версия на драматурга Патрик Марбър, познат като сценарист на филма "Отблизо“. Невероятната Рут Уилсън (сериала "Аферата“) прави запомнящо се превъплъщение на фаталната  и енигматична Хеда Габлер, една от знаковите героини в модерната драма. Прожекцията ще е на 8 юни отново в Зала "Европа“ на Фестивалния и конгресен център – Варна с превод на български език.

Билетите за всички събития от програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято“ във Фестивалния и конгресен център – Варна вече са в продажба на неговите каси, както и онлайн на www.fccvarna.bg. 

Международният театрален фестивал "Варненско лято“ 2018 се организира от Фондация "Виа Фест“ със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Програма "Интермецо“ се реализира в сътрудничество с Международния музикален фестивал "Варненско лято“ с подкрепата на Фондация "Америка за България“. Медийни партньори на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна - БНР, Телевизия и в-к "Черно море“, Дарик Радио – Варна, Народно дело, Литературен вестник, Petel.bg, Градското списание, Въпреки.com и  Портал "Култура“.



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: