Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Международният театрален фестивал "Варненско лято“ с приятни изненади и тази година
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 18.04.2018Коментари (0)2248
©
От 1 до 11 юни Варна отново ще е домакин на Международния театрален фестивал "Варненско лято“. По традиция най-големият театрален форум в страната ще покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, както и разнообразие от сценични форми в продукции на интересни чужди трупи.

За своето 26 издание фестивалът задълбочава сътрудничеството си с Международния музикален фестивал "Варненско лято“, съвместно с който реализира програмата "Интермецо“. В нейните рамки за първи път във Варна ще се представи едно  изключително сътрудничество в музикалната сцена днес – между уникалния вокален хор "Мистерията на българските гласове“ и един от най-големите гласове в популярната музика Лиса Джерард. Световноизвестната певица от дуото "Дед Кен Денс“, носителката на наградата "Златен глобус“ за музика (за филма "Гладиатор“, създадена съвместно с композитора Ханс Цимер), е специален гост на хора в техния нов албум "БууЧииМиш“. Той излиза официално в цял свят на 25 май  с продуцент Шуберт Мюзик Пъблишинг. Концертът във Варна ще е неговото първо сценично представяне в България. Първият сингъл от албума "Pora Sotunda" беше издаден през декември 2017 г. и официално представен в ефира на BBC. Албумът съдържа още оригинални композиции и преработки на фолклорни мелодии, създадени от композиторите Петър Дундаков, Лиса Джерард и Джулс Максуел, които ще могат да се чуят на живо. На сцената ще излязат още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Давид Кукерман заедно с изтъкнати български музиканти и струнен оркестър от Варна с диригент Любомир Денев-син. Концертът ще е 12 юни от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.

Програма "Интермецо“ продължава партньорството на двата фестивала да представят сателитни прожекции от програмата "Метрополитън опера на живо“ на една от водещите в света оперни сцени в Ню Йорк. В нейния актуален сезон българската прима Соня Йончева има рекордно участие в три продукции. Варненската публика ще има възможност да я види на кино-екран в спектакъла "Бохеми“ от Пучини на 14 юни от 19 ч. отново в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна. 

В афиша на Международния театрален фестивал "Варненско лято“ са включени също и други вълнуващи сценични продукции, излъчвани по сателит. Необичайният спектакъл на руския режисьор Тимофей Кулябин върху Чеховите "Три сестри“ на сцената на Театър "Красный факел“ в Новосибирск се превърна в истинска сензация не само в Русия, но и в Европа. В него актьорите изпълняват своите роли на жестомимичен език, с което режисьорът подчертава взаимното неразбиране и живеене сякаш в откъсната реалност на емблематичните Чехови герои. Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му. Във Варна публиката ще може да го съпреживее от кино-екран в зала "Европа“ на Фестивалния и конгресен център – Варна на 2 юни (със субтитри на български и руски език) и на 5 юни (със субтитри на български и английски език).

Тази година от вече също традиционната програма на "Националния театър – Лондон на живо“ фестивалът ще представи хитовата продукция на първата британска сцена "Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен. Тя ще се види в съвременния прочит на Иво Ван Хове – един от най-интересните европейски театрални режисьори днес – и във версия на драматурга Патрик Марбър, познат като сценарист на филма "Отблизо“. Невероятната Рут Уилсън (сериала "Аферата“) прави запомнящо се превъплъщение на фаталната  и енигматична Хеда Габлер, една от знаковите героини в модерната драма. Прожекцията ще е на 8 юни отново в Зала "Европа“ на Фестивалния и конгресен център – Варна с превод на български език.

Билетите за всички събития от програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято“ във Фестивалния и конгресен център – Варна вече са в продажба на неговите каси, както и онлайн на www.fccvarna.bg. 

Международният театрален фестивал "Варненско лято“ 2018 се организира от Фондация "Виа Фест“ със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Програма "Интермецо“ се реализира в сътрудничество с Международния музикален фестивал "Варненско лято“ с подкрепата на Фондация "Америка за България“. Медийни партньори на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна - БНР, Телевизия и в-к "Черно море“, Дарик Радио – Варна, Народно дело, Литературен вестник, Petel.bg, Градското списание, Въпреки.com и  Портал "Култура“.



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: