Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трима български евродепутати предложиха ЕК да въведе минимални стандарти за храните в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 14:16 / 18.04.2018Коментари (1)1924
©
Въпросът с разликите в качеството на хранителните и нехранителните продукти в Европа е пряко свързан със същността на функционирането на единния пазар и доверието на потребителите. Поради това настоятелно призоваваме Европейската комисия да въведе общи минимални стандарти за хранителни и нехранителни продукти в ЕС“, се казва в едно от ключовите изменения, които българските евродепутати Емил Радев (ЕНП), Андрей Новаков (ЕНП) и Филиз Хюсменова (АЛДЕ) предлагат.

Изменението се прави към доклада относно разликите в качеството на някои продукти на единния пазар в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, който Европейският парламент предстои да обсъди съвсем скоро. Заедно с идеята за създаване на минимални стандарти, българските евродепутати настояват още за по-голяма закрила за европейските потребители, като изрично добавят и хората със специални диетични нужди, по отношение на които също се наблюдава дискриминация на пазара по оста Изток-Запад. Сред промените на тримата евродепутати се откроява и призив за по-активна роля от страна на потребителските организации в Европа, така че те да могат да изградят експертиза и да развият способностите си за изследване на пазара, което би подпомогнало националните компетентни органи да откриват и да се справят със случаите на нелоялни търговски практики и разлики в качеството на продуктите, продавани на съответния национален пазар.

На последно, но не и по важност място, евродепутатите настояват да се прекрати всяка дискриминация спрямо държавите от Централна и Източна Европа по отношение на храните, продавани на техните пазари и да се осигури равното третиране на техните граждани, независимо от покупателната им възможност, съществуващите нелоялни търговски практики и др., които в повечето случаи се оказват в ущърб на гражданите с по-ниски доходи, за каквито са считани и източноевропейските.

Според Емил Радев, който от години се бори с порочната практика на двойните стандарти в Европа, Съюзът има още много какво да направи по отношение равноправието на европейските граждани и еднаквата защита на техните права. "Въпросът с двойните стандарти не е нов, той винаги е съществувал, но първите публични твърдения за това се появяват едва през 2009 г. в Словакия. Жалко е, че вече близо 10 г. ЕС не прави почти нищо, за да сложи край на тази несправедливост. Вярваме, че с въвеждането на единен минимален стандарт за целия Съюз, гражданите от Източна Европа най-накрая ще получат равен достъп до продукти със същите качествени характеристики и състав като гражданите на Германия, Франция или Австрия например, като за това няма да се налага да плащат повече, каквато практика също се наблюдава у нас в момента“, коментира Емил Радев.
Според Андрей Новаков, крайно време е Европейската комисия да наложи стандарти, така че производителите да не третират потребителите в различните региони на Европа по неравнопоставен начин. В момента компаниите използват слабостта в европейското законодателство, че в Европейския съюз има 28 различни контролни органи и 28 различни законодателства.

Като член на Комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП, евродепутатът Филиз Хюсменова допълни: "Безспорно е, че съществуват двойни стандарти. Няколко изследвания гo показаха спрямо качеството на храните. И това е така не само по отношение на България, а и на редица други държави от Източна и Централна Европа. Наивно е да се търсят разрешения, ако всяка страна работи самостоятелно. Затова ние в Европейския парламент обединихме усилията си в защита на равнопоставеността на потребителите от всички държави в ЕС. Така допринасяме и за постигане на целите на българското председателство и за качеството на живот на всички нас в България.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 18.04.2018 г.
0
 
 
Миналия ден бях до Букурещ и отидох до магазин да си купя някои неща, разхождайки се в магазина, забелязох, че продават шоколадови яйца на Кин*ер от тези големите, които в магазините при нас са от 9 до 11 лева, но там на редовна цена бяха 10 леи (4,40лв), но имаха и намалени защото примерно е натиснато от едната стана леко и затова го продават по 5 леи (2,20лв), та дали има двоен стандарт, при положение, че тези за които ни обеждават, че са цигани и много по-назад от нас, са доста по-напред и оная тиква да иди и пътища да види как се правят и с какви темпове !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: