Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна ще строят социален център за възрастни хора с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 08:24 / 26.04.2018Коментари (0)1139
©
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над  41 млн. лв. в изграждането на  6 дневни центъра за подкрепа на лица с форма на деменция и 68 центъра за грижа на възвратни хора с умствена изостаналост и психични разстройства в 29 общини на страната. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, която откри информационен ден за представяне на социалната програма с участието на експерти от общините бенефициенти. Финансирането се осигурява от Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. по мярката "Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ в рамките на приоритетна ос 5 "Регионална социална инфраструктура",

 "Мярката сред основните приоритети на правителството като социална политика за интеграция на уязвими групи, която изпълняваме още от 2010 г. Чрез нея даваме възможност на децата в риск и възрастните хора с увреждания  да се интегрират по подходящ начин и да се ситуират в по-благоприятни места за живот, за разлика от съществуващите домове, които по-скоро водят до тяхната изолация от обществото“, каза Николова. Тя напомни, че по Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007-2013 г., и с помощта на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“, в страната са изградени 132 центъра за настаняване от семеен тип и 26 защитени жилища за децата в риск. Изпълнението на мерките допринесе за закриване на старите домове.  В допълнение са преустроени и 8 центъра за медико-социални грижи за деца с възможност за разкриване на нови услуги в общността за превенция на изоставени деца от 0 до 3 години.

"В този програмен период с възможностите на двете оперативни програми продължаваме политиката за деинституционализация на децата, но в посока- разкриване на услуги, свързани с изграждане на дневни центрове и центрове за обществена подкрепа и преходни жилища за деца в риск във възрастова група от 15 до 21 години, с което ще закрием и останалите стари институции за деца, лишени от родителски грижи“, каза още зам.-министър Николова. Тя отчете напредък по изпълнение на политиката за деинституционализация, като към момента са договорени почти всички проекти с бенефициенти общини.

"Днес с  провеждания информационен ден стартираме изпълнение по  плана за действие съгласно националната стратегия за грижата за възрастни. Ресурсът от 41 млн. лв е малък сравним с нуждите, затова покриваме приоритетно най-уязвимата група, стараейки се да ги интегрираме и осигурим по-справедливи условия за живот“, обясни още заместник-регионалният министър. Тя допълни, че финансирането по ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 г. е насочено към реализация на строително –ремонтните дейности и оборудването, а допълващо финансиране от ОП "Развитие на човешките ресурси“ ще финансира предоставянето на самите грижи и социално-здравни услуги. Зам.-министър Николова изрази надежда този тип социална политика да има приемственост и подкрепа за възможности за финансиране и в бъдещия програмен период след 2020 г. "Това обаче изисква да  покажем резултати по проектите, как осигуряваме по-справедлив живот на уязвимите групи“, посочи Николова и призова бенефициентите да работят за постигане на целите проектите.

29-те общини бенефиценти са: Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни, Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Те са включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността, разработени от Агенцията за социално подпомагане и Националното сдружение на общините в Република България.  Основна цел е да се осигури достъп до качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: