Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
Ѕиеш жената Ц законно! ƒомашното насилие не е престъпление!?
»зточник: Dnes.bg 11:31 / 05.05.2018 ќтпечатай »зпрати
©
ѕолици€та не усп€ва да реагира адекватно на домашното насилие, защото то не е престъпление по смисъла на Ќаказателни€ кодекс.

«аради това ћ¬– шефът ¬алентин –адев иска да бъде създаден регистър за случаите на домашно насилие и престъплени€, основани на полов признак. ÷елта е подобр€ване на дейността по превенци€ и разкриване на тези де€ни€, об€сн€ва той в писмен отговор на депутатски въпрос.

2432 заповеди за защита от домашно насилие са изпратени само през миналата година от районите съдилища в страната до полици€та.

Ќай-много от т€х - 351, са с в —офи€. Ќа второ м€сто се нарежда ѕловдив с 205 заповеди. “рето и четвърто м€сто са заети от другите два големи града - ¬арна и Ѕургас Ц съответно 185 и 163. —ледват ѕловдивска област със 115, —тара «агора с 97, ѕлевен със 72 и —офийска област с 49 случа€.

"«аконът за защита от домашното насилие дава правото на пострадал да се обърне към съда за защита. јко има данни за опасност за живота или здравето му, той може да се обърне и към органите на ћ¬–", об€сн€ва още ћ¬– шефът.

“ой допълва, че вътрешното министерство е изготвило предложение за подобр€ване ефикасността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилие, основано на полов признак. “о включва проект с н€колко дейности като създаване на автоматизирана информационна система за противодействие и превенци€ на престъплени€, основани на полов признак, и домашно насилие - т€ ще включва и актовете на домашно насилие, които не представл€ват престъпление от общ характер, закупуване на хардуер за функциониране на базата данни и осигур€ване на техническа поддръжка, изготв€не на алгоритъм за оценка на риска при случаи на домашно насилие и насилие, основано на пола, обучение на 200 полицаи, свързано с оценка на риска по случаи на домашно насилие, както и за справ€не със случаи на домашно насилие.

¬алентин –адев посочва и проблемите при прилагането на «акона за защита от домашно насилие от страна на ћ¬–, които са свързани с липса на национален съвет, който да координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии в областта на превенци€та и противодействието на домашното насилие и насилието, основано на пола, и да следи и отчита изпълнението им, целево финансиране на дейности по превенци€ на домашното насилие, работещи неправителствени организации в малките градове в страната, кризисни центрове за настан€ване на жени и деца - жертви на домашно насилие, програми за работа с насилниците, достатъчно обучени полицейски служители, специализирани служители за работа с жертви на домашно насилие, алгоритъм за изготв€не на оценка на риска,съдействие от страна на свидетели на актове на насилие, а в н€кои случаи и на самата жертва.
«ареждане! ћол€, изчакайте ...
-1
 
 
“ова къде в наказателни€ кодекс го пише?
-1
 
 
Ќаръгваш го при самозащита - и то законнорЯШЙ
0
 
 
јко си биеш мажат е незаконно :D :D :D  олко простатии тр€бва да се изпишат!  огато хората не могат да се разбират се раздел€т! Ѕез бой без прости публикации!
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ћарт 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
„ерно море в ѕърва лига, сезон 2018/2019
–емонт на бул. "Ћевски" за 75 млн. лв. слага край на проблема с трафик
¬еликден 2019
“¬ и шоу сезон 2018/2019
Ќационален отбор по футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: