Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МВР-Варна към абитуриентите: Внимавайте с алкохола и "смелите" решения
Автор: Екип Varna24.bg 14:57 / 22.05.2018Коментари (0)3214
© Varna24.bg
ОД на МВР - Варна припомня основните препоръки за предотвратяване на инциденти по време на абитуриентските балове:

Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители и приятели. В празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до пътен инцидент и наранявания.

През 2017 година по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства, превозващи абитуриенти, или на пътници в празнични автомобили. Най-честите нарушения са: неизползването на обезопасителен колан или на предпазна каска; неправилен превоз на пътници; управление на моторно превозно средство от неправоспособни водачи и шофиране под въздействие на алкохол.

За да остане празничното настроение, "Пътна полиция“ съветва:   
 
Спазвай  Закона за движение по пътищата 

Осведоми се за последните изменения в Закона за движение по пътищата

Мисли  за собствената си безопасност

Не прекалявай с алкохола

Намери си шофьор за бала и след него

Ако ще шофирате, не пийте алкохол 

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Празнувай, но се контролирай

При нужда позвъни на телефон 112           

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движение по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните изменения в Закона за движение по пътищата

През 2018 година има промени в Закона за движение по пътищата. Нарушенията на разпоредбите водят до много сериозни последици – спиране на превозното средство от движение, отнемане свидетелството за управление на МПС  на водача, отнемане на контролни точки, глоба и др. Много от измененията в закона от 2017 г. са свързани с ограничаване управлението на МПС от неправоспособни водачи и от водачи употребили алкохол или наркотични вещества. Санкциите са сериозни и за собствениците на автомобили, които са им ги предоставили. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на ЗДвП. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях и за техния шофьор.

Мисли за собствената си безопасност

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план! Не позволявай рисковото поведение на приятелите да те постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на абитуриентския бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.

Не прекалявай с алкохола

Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може дори да развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради "смелите" решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие от родителите или друг близък.

Ако ще шофирате, не пийте алкохол 

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към вземане на "смели" решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техните аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още нямаш шофьорска книжка, но имаш известни познания, не ги демонстрирай точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да са оправдание или спасение при необмислени и рискови действия, необуздано поведение и противообществени прояви. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност понякога, както в поведението на пътя, така и на самия празник. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението. Бъди отговорен и не губи линията на доброто поведение, за да останат след теб повече хубави спомени.

Полицейските служители ще следят за предотвратяване на нарушения на обществения ред на местата на пребиваване на абитуриентите и придружаващите ги. Ще съблюдават за спазването на добрия тон на празника и ще останат до празнуващите докрай.

При нужда позвънете на телефон 112

Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ.



Още по темата: общо новини по темата: 156
30.06.2023 »
13.06.2023 »
31.05.2023 »
29.05.2023 »
29.05.2023 »
27.05.2023 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: