Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Семинар за културно-историческото наследство се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:14 / 23.05.2018Коментари (0)1965
©
В периода 14-17 май Aсоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) бе домакин на четвъртият обучителен семинар за културно-историческото наследство, проведен в рамките на проект "Den CuPID – Електронно-обучителна мрежа за изпълнение за културно наследство“,финансиран по програма Еразъм+. Над 30 участници - представители на общини, културни институции (музеи, галерии), неправителствени организации, информационни центрове и др. участваха в 4-дневния обучителни сесии с цел "Преживяване на културното наследство на Варна за последните 125 г. – от Освобождението до днес“.

Това е последният от серията семинари, проведени за последната една година, които популяризираха историческото наследство, съхранено и представено чрез Замъка Алхаферия в Сарагоза; "Мелницата на Елфовете“ в Трикала – най-големият коледен атракцион в Гърция и представяне на туристическите продукти и услуги в дестинация Кори - извън територията на столицата Рим. Целта на обученията бе чрез теоретични и практически упражнения, съчетани с посещения на исторически забележителности и обекти да се повишат знанията и уменията на участващите с цел по-качествено, професионално и експертно предлагане на туристически услуги и продукти и представяне на културно-историческите ценности на участващите региони.

По време на сесиите във Варна обучаваните имаха възможност да се запознаят по-подробно с политиката и дейността на националните комисии за ЮНЕСКО за опазване на културно-историческото наследство и представянето му като средство за местна и регионална идентичност в туристическия контекст. Споделени бяха нови методи и подходи за по-успешно представяне на проекти и начините за ефективна комуникация. Представители на местни и регионални организации споделиха практики за активно участие на младите хора,  местните общности и заинтересовани лица в изпълнението на конкретни дейности за опазване на културното наследство. Бяха споделени и редица бариери и трудности в процеса на гражданското участие в спасяването на конкретни обекти. Особен интерес предизвика Туристически Информационен Център – Варна, дейностите на който обхващат широк набор от дигитална информация, организирани турове из централната част на града, представяне на туристически пакети от продукти и услуги в полза на гостите и гражданите в региона. Сред участващите лектори бяха представители на Института за Младежки Инициативи и Иновации, Обществен Център за Околона Среда и Устойчиво Развитие (ОЦОСУР), Икономически Университет – Варна, Институт по медиация и извънсъдебно решаване на спорове "ИТЕРА“.

В следобедните сесии участниците посетиха емблематични обекти свързани с историческото развитие на Варна и нейното индустриално съживяване след освобождението като важен културен, социално-икономичеки, транспортен, морски и туристически център в региона и др. Посетен бе и единствения в страната музей на стъклото в гр. Белослав където бе направена демонстрация на производство на стъкларски изделия.

Обучаваните се включиха в разработената от екипа на АБЧО интерактивна игра "Магията на времето“, която дава възможност за опознаване на значимостта на Варна и нейното културно и индустриално развитие след Освобождението през 1878г. до наши дни. Участниците участваха лично в посещението на 10 обекта в централната градска част и търсенето на слабо известни факти и събития от миналото и историята на града. "Магията на времето“ включи и намирането на отговори на 10 гатанки, всяка от които съответства на всеки от обектите.  Срещу всеки правилен отговор играчите получиха парче от пъзел, а събирането и сглобяването на всички парчета бе още един подарък – изненада, свързана отново с историята на града.

В неформални срещи и разговори всички участващи имаха възможност да обменят опит и практики с представители на месните културни институции и обекти, и да представят свои проекти и концепции свързани с популяризиране на културното наследство в общностите и регионите в Гърция, Италия, Испания и България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: