Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кипренци почетоха жертвите на антифашистката съпротива
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 24.05.2018Коментари (0)2214
Кипра е едно от малкото населени места у нас, където се почитат жертвите на антифашистката съпротива от периода 1941-1944 година. Тук партизанските паметници не само са оцелели, но и се поддържат. Тук паметта е жива, за да знаят поколенията, че "крушката си има опашка". А дали знаят е съвсем отделен въпрос...

По традиция в навечерието на 24 май кипренци се събраха пред паметника костница в селото, където са заровени тленните останки на петима млади мъже, участвали в антифашистката съпротива, подпомагайки дейността на Приморския народоосвободителен отряд "Васил Левски". 

Имената им са Агоп Баронян (помагач), Георги Атанасов (секретар на районен комитет на БКП), Ламбо Манолов (ятак и помагач), Христо Гайдаров (помагач) и Васил Белев (партизанин). И петимата кипренци са зверски измъчвани и избити като псета – без съд и присъда, защото не са предали другарите си, но самите те се оказват предадени...
 
Четирима от тях са заловени по време на окупацията на селото от силите на монархофашистката диктатура. Това се е случило на 24 май 1944 година, когато 93-годишната баба Елена Георгакиева е била 18-годишна мома. На тази дата семейството ѝ завинаги губи кумеца си Георги Василев Атанасов, който е бил принуден сам да си изрови гроба, преди да бъде разстрелян.

Именно с това мракобесно събитие е свързан и празникът на село Кипра. В миналото той е отбелязван с военни почести и пищни илюминации в навечерието на 24 май, а днес – с бира, кебапчета, "Бяла роза" и в контекста на делото на солунските братя Кирил и Методий.

Въпреки че в България сега е модно и много угодно да се почитат само жертвите на комунистическия режим, има и кипренци, които не се срамуват да засвидетелстват почит и уважение към своите предци. Защото за тях те не са "терористи", а герои, с които се гордеят истински, още повече че знаят защо "крушката си има опашка"... Сред признателните е и секретарят на НЧ "Христо Ботев - 1927" Дияна Найденова, чийто дядо Христо Щерев е бил партизанин, доживял деветосептемврийския преврат. 

Дядо ми е имал петима братя. С единия от тях крадат оръжие от казармата, за да въоръжат четата, и режат жиците, за да нямат военните и полицията връзка със селото по време на преврата", разказва с вълнение Дияна Найденова. Тя отбелязва, че по това време нейният смел прародител е бил едва на 22 години. 

В сряда, 23 май, самодейката бра цветя и чемшир и заедно със своята колежка Николинка Ципова изплетоха венец, който децата им поднесоха пред паметника костница. В мемориалния парк се събраха немалко хора, дошли да почетат предците си, жертвали младостта и живота си в името на своя идеал за един по-справедлив и хуманен свят. 

Сред присъстващите на възпоменателната церемония бяха бившите кметове на селото Станка Христова и Георги Гагов, родственици на зверски убитите кипренци и млади хора. Всички паднаха на колене, запазиха едноминутно мълчание, а после отрупаха мемориала с цветя.

След това се отправиха към Партизанския паметник до читалището, където също поднесоха цветя. Общо 7 антифашисти от Девненската селищна система са загинали в периода 1941-1944 година. Нанко Недев и Васил Могиларов са имената на другите двама партизани, убити от монархофашистката диктатура. 










Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: