Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Портних: Работим по редица проекти, свързани с облекчаване на трафика във Варна
Автор: Пламена Николова 16:11 / 15.06.2018Коментари (2)3937
© Varna24.bg
Дискусия на тема "Безопасността на пътя - добри практики в ЕС и предизвикателства пред националното законодателство", бе проведена днес във Варна. Организатор на събитието бе евродепутатът Емил Радев, съвместно със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов. В срещата участваха кметът на Варна Иван Портних, зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, комисар Бойко Рановски – началник-отдел “Пътна полиция" при ГД “Национална полиция", комисар Даниел Пашов, директор на ОД на МВР – Варна, Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна, представители на съдебната власт, на неправителствения сектор, народни представители, предаде репортер на Varna24.bg.

"През 2017 година 25 300 души са изгубили живота. Въпреки че това са с 300 души по-малко, отколкото през 2016 г., и с 6200 души по-малко отколкото през 2010 г., постигането на целта на ЕС за намаляване на половина на смъртните случаи между 2010 и 2020 г. е все още далеч.

Европейските пътища са най-безопасните в света със средно 49 смъртни случая на 1 000 000 жители през 2017 г. В рамките на ЕС този брой е най-нисък, в Швеция - 25 смъртни случая за милион жители, Великобритания – 27, Холандия – 31 и Дания – 32 случая. България и Румъния отново са в дъното на класацията, съответно с 96 и 98 смъртни случая на милион жители.

Всичко това налага необходимостта от повече усилия от страна на всички заинтересовани лица за повишаване безопасността на пътя. Последна крачка в тази посока бе предприета миналия месец, когато ЕК представи пакет от мерки "Европа в движение“ - обща рамка на пътната безопасност за периода 2021 - 2030 г., придружена от план за действие и конкретни мерки за безопасни пътища, чиито детайли ще бъдат доуточнени с помощта на държавите членки в средата на следващата година“, каза Емил Радев.

От месец март тази година в Европа влезе в сила законодателство за електронното повикване в автомобилите (e-call), което автоматично информира спешните центрове в случай на сериозен инцидент на пътя и дава точна локация на превозното средство. Тази система вече е задължителна за леките коли и лекотоварните автомобили. Първите коли, снабдени с нея, ще са на пътя още тази година. Така времето за реакция при спешни случаи ще бъде намалено с до 40% в градските региони и до 50% в извънградски, допълни депутата.

 "Като община в момента реализираме редица мерки, които са свързани с пътната безопасност и облекчаване на трафика в града с редица инфраструктурни проекти, които целят да има по-бърз и лесен достъп за транзитно преминаващите в града до курортните комплекси и да се намали натоварването на движението в централната градска част. Пред стартиране сме на синята зона, която ще овладее напрежението по паркирането на автомобили в центъра на града. Това ще доведе и до облекчение за пешеходците. Важно е да отбележа, че общината активно работи по превенциите и обучаване ан младите  хора по безопасността на пътя. В тази връзка партньори са ни детските градини и училищата, университетите. Работим с областната дирекция на полицията и активния неправителствен сектор. За радост и бизнеса вече започва да се ангажира с тази тема и съм убеден, че с общи услиия може да се направи много за превенцията", каза кметът Иван Портних

В качеството си на председател на работната група, която подготви законодателни промени, свързани с движението по пътищата, зам.-министърът на МВР Красимир Ципов представи предложения пакет от три законопроекта – Закон за движението по пътищата, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите на моторни превозни средства. 

"Няколко цели преследваме с разделянето на действащото законодателство. Първата е, че по действащия закон за движение по пътищата има огромен брой подзаконови нормативни актове, които се издават от компетентните министри на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството. Целим голяма част от нормите заложени в тях да влязат в трите законопроекта. Така ще се гарантира по-голяма стабилност на нормативната уредба, заяви Красимир Ципов.

"В новия закон има предложени текстове за много промени по отношение на инфраструктурата. За първи път в закона се регулират зони за споделена отговорност, които са т.нар. зони 30 и ги има във всички държави от ЕС. Това са зони, определени от кметовете на общините, там с предимство за пешеходци и велосипедисти. Автомобилите могат да се движат но със скорост не повече от 30 км. По отношение работата на контролните органи ние искаме да регламентираме проблемите с връчването на издадените документи. В новия проектозакон е предвидено връчването на наказателното постановление на пътя от таблета, в новия закон са предвидени промени свързани с чужденците, които да заплатят глобата след налагането веднага", каза днес преди срещата Бойко Рановски, началник на Пътна полиция при ГДНП.  

Какво още каза Бойко Рановски, вижте във видеото!  









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
НАЙ ТРАГИКО-КОМИЧНИЯ кмет ОТ 30 г. -ЖАЛНА ВАРНА
Aнонимен
на 17.06.2018 г.
0
 
 
А кога ще пре-асфалтирате цялостно НЕ да кърпите кварталните улици ААААААААА до кога ?????Престанете с тези булеварди хората не живеем на тях А в квартала до кога ще си чупим колите , а на вас няма да ви пука .Цветния квартал е под всякаква критика , около морско училище и червения площад също в ''младост '' също до затвора трябва да се лети иначе няма как да не си строшиш колата.Кмете събуди се!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: